La Vanguardia (Català)

“La fiscalitat avui desincenti­va la productivi­tat i empobreix el pobre”

- Eluís Amiguet

Edat? Continuo treballant: si no, ningú no m’aguantaria. Soc canadenc: el nostre sistema fiscal federal no és obligatori, permet a províncies com el Quebec abandonar-lo i assegura mínims a tots. Estem envellint i si no reformem els impostos i augmentem la productivi­tat, no podrem mantenir l’Estat de benestar

La inflació ja és imparable? El que em diu l’instint és que els bancs centrals es van equivocar creient que la inflació només era una conseqüènc­ia passatgera de la pandèmia i que es frenaria tornant la normalitat.

I de què és conseqüènc­ia la inflació? Mentre ho esbrinem, aquestes autoritats monetàries proven, sobretot, de fer l’efecte que faran el que calgui per frenar els preus.

I n’hi haurà prou?

De moment, podria evitar, o almenys ajornar, que els treballado­rs demanin augments salarials, transforma­nt així la inflació en estructura­l.

Ho aconseguir­an?

No ho sé ni ho saben, perquè no depèn només d’ells: hi ha Ucraïna, la Xina, el restablime­nt de les cadenes de producció... El que és segur és que no tenen alternativ­a a apujar tipus ara, perquè com més s’enquisti la inflació més alces de tipus i patiment requerirà frenar-la.

Hi haurà una altra crisi de deute a la Unió Europea?

Aquest és un problema federal, però no del tot, perquè la UE encara no és un Estat federal més com el Canadà o els EUA.

Es pot tenir un banc central federal, el BCE, sense un pressupost federal? Aquesta és la gran pregunta, i l’altra és si es pot tenir política monetària sense un govern federal que hi doni suport.

La seva resposta a totes dues?

La UE ha de tornar als orígens, que són països grans que ajuden països petits per ajudar-se ells mateixos.

Com?

Tornant a les regles pactades de despesa, que s’han relaxat per la pandèmia els dos últims anys, durant els quals s’han incrementa­t dèficits i deute als països.

Per tornar a imposar retallades?

Per tornar a complir les normes que sostenen l’euro i el fan creïble davant els mercats, perquè sense aquesta credibilit­at no durarà, ja que l’eurozona no té un govern central per redistribu­ir i compensar desigualta­ts conjuntura­ls.

Deixant de gastar n’hi haurà prou?

Per mantenir l’euro, amb aquesta tornada a la disciplina fiscal, interrompu­da per la pandèmia i Ucraïna, seria suficient. Però tot s’ha de fer gradualmen­t, sense xocs ni demora, al seu ritme i temps.

I qui els decideix?

La política monetària, els tipus, els bancs centrals independen­ts, com el canadenc i el BCE. Les altres coses no són cosa seva, sinó dels governs. I el cas és que tots s’han endeutat en excés durant la pandèmia: han de tornar a la normalitat fiscal o ja serà tard.

I al final frenarem entre tots la inflació o ha arribat per quedar-se?

Les seves arrels són, com veiem ara, més profundes que les que explica la pandèmia o fins i tot la guerra d’Ucraïna. Crec que hi ha un problema demogràfic...

Occident envelleix massa ràpid: això no és deflacioni­sta com es creia?

Aquest envellimen­t sotmet els pressupost­os estatals a una gran pressió: la de pagar pensions i hospitals per a ciutadans que no produeixen res i només gasten.

Per això baixa la productivi­tat?

Per això es disparen els dèficits i els deutes estatals. I mentre no augmentem la productivi­tat, i la d’Espanya és molt baixa, estarem vivint per sobre de les nostres possibilit­ats i acumulant deute. Si els salaris pugen més que el valor que creen –això és poca productivi­tat–, generem deute.

Com augmentem la productivi­tat? Reduint la desigualta­t amb impostos més justos i eficients: avui els impostos excessius sobre el treball desanimen les classes mitjanes i desincenti­ven la seva productivi­tat; empobreixe­n els pobres i enriqueixe­n els que ja són molt rics.

Qui no està pagant el que deu?

Si vostè treballa per a una empresa, pagarà més impostos pel seu sou que per qualsevol renda del capital. Sovint, el doble. Per això, tots els rics es munten empreses patrimonia­ls arreu del món i proven de cobrar en accions i mai en salari: per pagar menys impostos.

Només viu del sou qui no pot viure de cap altra cosa?

Si mira les estadístiq­ues, veurà que els més rics viuen de les rendes del capital i paguen per aquestes rendes molts menys impostos que els assalariat­s pels seus sous: així doncs, són els empleats els que paguen majoritàri­ament l’Estat de benestar. I aquests impostos sobre el treball desincenti­ven la productivi­tat.

Com reformaria aquesta fiscalitat?

És imprescind­ible que posem mínims d’imposició a les rendes del capital, en la línia dels acords que busca l’OCDE, perquè l’Estat de benestar sigui sostenible.

 ?? ?? Manr CLESnCLa
Manr CLESnCLa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain