La Vanguardia (Català)

Rússia avança al front est i amenaça dues grans ciutats

-

L’exèrcit rus va consolidar ahir l’avanç a l’est d’Ucraïna capturant dues petites poblacions que li permeten controlar la principal autopista a través de la qual arriben els subministr­aments al front de guerra ucraïnès, van admetre ahir les autoritats de Kíiv i els observador­s britànics.

Les forces ucraïneses es van retirar d’algunes àrees pròximes a la ciutat de Lissitxans­k per evitar ser encerclade­s per l’exèrcit rus, que ha concentrat a la zona una alta potència de foc. Lissitxans­k es troba a Luhansk, objectiu declarat de l’ofensiva russa. El quarter general de l’exèrcit ucraïnès ha admès el control rus de Loskutivka i Rai-Oleksandri­vka, com també el perill de caiguda de Sirotine, als afores de l’altra gran ciutat de la província, Sievierodo­netsk. “Els russos ens superen en tropes i artilleria”, va dir un portaveu del ministeri ucraïnès.

Durant setmanes Rússia ha bombardeja­t amb la força aèria la ciutat de Sievierodo­netsk i combat amb els ucraïnesos porta a porta. El contingent de soldats ucraïnesos més gran està tancat amb 500 civils a la planta química d’Azot. Com en el cas d’Azovstal, a Mariúpol, l’exèrcit ucraïnès es refugia al laberint subterrani de la planta, objecte de bombardejo­s continuats.

Lissitxans­k, localitzad­a a l’altra banda del riu davant de Sievierodo­netsk, pateix també els atacs continuats de l’artilleria. Durant les últimes 24 hores hi ha mort almenys un civil i tres més han resultat ferits. Els russos han concentrat entorn de la ciutat un centenar de llançadore­s de coets.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain