La Vanguardia (Català)

Qui planifica el futur?

- Jordi Juan Director

Potser l’exemple que resumeix més bé l’estat del dèficit crònic de l’obra pública a Catalunya siguin els dos quilòmetre­s de via pendents de realitzar-se a Sant Boi, l’anomenat nus del Llobregat. La connexió de l’A-2 i la C-32 va ser projectada fa més de vint anys, les obres van començar el 2009, es van paralitzar perquè l’empresa adjudicatà­ria va entrar en crisi, es van reprendre el 2014, es van tornar a frenar perquè el pla no s’adaptava a la nova normativa europea... i així fins ara. La seva construcci­ó ajudaria a descongest­ionar els accessos a les rondes de Barcelona i alleujaria el caos circulator­i que aquests dies s’ha tornat a posar d’actualitat.

Aquesta obra s’uneix a les múltiples que han patit retards per la crisi del 2008 i després per la pandèmia. La història és coneguda per tothom. Els pressupost­os de l’Estat s’inflen amb multitud de projectes per escenifica­r una pluja de milions a Catalunya que després no s’executen. Les inversions no només no es fan, sinó que es tornen a incloure en els comptes de l’any següent. La variant de Vallirana, per exemple, que s’hauria d’haver fet en poc més de dos anys, se’n va demorar quinze, i durant tots aquells anys se’n consignava una partida als pressupost­os generals de l’Estat.

Les dades que aporta el Govern central indiquen que aquest 2022 es recuperarà força temps perdut i Catalunya serà una de les comunitats on hi haurà més inversió. Però fem tard. Molts d’aquests projectes serviran per cobrir dèficits crònics, però caldria estar ja planifican­t a molts més anys vista. El tan esmentat pacte del Majestic, entre PP i CiU, es va firmar el 1996 i va servir per impulsar obres fonamental­s per a Catalunya com la desviació del Llobregat per ampliar el port (2004), l’arribada de l’AVE a Barcelona (2008) o la construcci­ó de la terminal T1 al Prat (2009). On són avui aquests grans projectes? Tret del corredor mediterran­i, hi ha poca ambició institucio­nal. Difícilmen­t sortiran del cor de l’Administra­ció central. Haurien de ser la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona, com al seu dia van fer Jordi Pujol i Pasqual Maragall, els qui els impulsessi­n. És hora de planificar perquè d’aquí vint anys no estiguem encara pitjor del que ja estem avui.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain