La Vanguardia (Català)

Brussel·les presentarà un pla de xoc davant possibles talls del gas rus

Els líders europeus acorden reformar el mercat elèctric per abaratir la llum

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

Quatre mesos després que comencés la guerra d’Ucraïna, un conflicte sense final a la vista, els líders europeus van reafirmar ahir el seu total suport al Govern de Volodímir Zelenski davant Rússia, però no van amagar la seva inquietud per les conseqüènc­ies econòmique­s de la crisi. “La inflació és una gran preocupaci­ó per a tothom”, va admetre el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va acusar Rússia de l’actual alça de preus dels aliments, l’energia i les matèries primeres. “Ens enfrontem a un gran desafiamen­t econòmic global”, va assenyalar el canceller alemany, Olaf Scholz.

Una dotzena de països europeus ja s’enfronten a talls parcials o totals del subministr­ament de gas rus, i a Brussel·les s’escampa la impressió que tard o d’hora Moscou tancarà l’aixeta per pressionar la Unió Europea perquè deixi de donar suport amb armes a Ucraïna i aixequi les sancions econòmique­s. Els líders europeus no es plantegen cap d’aquests dos extrems, i ahir van encarregar a la Comissió Europea un pla de xoc de cara a una tardor i un hivern que poden ser comes plicats.

“Hem d’esperar el millor però preparar-nos per al pitjor”, va dir la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen. Al juliol, entre altres iniciative­s, presentarà “un pla europeu comú d’emergència per reduir la demanda energètica” d’acord amb la indústria i els estats membres.

“Si abaixem dos graus la calefacció a l’hivern o deixem pujar la temperatur­a dos graus més a l’estiu, podrem estalviar l’equivalent a tot el gas que arriba pel gasoducte Nord Stream I”, va assenyalar l’alemanya abans d’evocar les mesures que la UE ja està prenent per diversific­ar els proveïdors energètics de la UE, com l’augment del subministr­ament procedent dels Estats Units, Noruega i l’Azerbaidja­n i els acords firmats amb Israel i Egipte.

El pla ha de “garantir el subministr­ament d’energia a preus assequible­s a la UE”, afirmen les conclusion­s de la cimera, en què van evocar mesures de solidarita­t entre els diferents països per fer front a nous talls de gas. “A part de donar suports temporals als ciutadans i les empreses, és essencial ajudar la nostra societat a adaptar-se a les noves condicions”, va assegurar la presidenta de la Comissió, que va destacar que “l’era dels combustibl­es fòssils barats no tornarà”.

A més a més, per primera vegada des que va començar la guerra, la Unió Europea s’ha mostrat oberta a reformar el seu mercat elèctric perquè el gas deixi de tenir un paper prepondera­nt en la fixació del preu de la llum. Revisar el procés de fixació del preu de l’electricit­at és una vella demanda d’Espanya i altres països perifèrics, que van patir abans que les economies del centre de la Unió l’alça de preus de l’energia derivada

“Ens hem de preparar perquè l’era dels combustibl­es barats no tornarà”, avisa Von der Leyen

Brussel·les treballa en un pla d’emergència per reduir la demanda d’energia a tota la UE

dels desajustos en la cadena global de subministr­aments i l’augment de la demanda de gas.

“El mercat elèctric actual estava dissenyat per quan volíem que les energies renovables entressin al mercat, quan el mercat estava dominat pels combustibl­es fòssils”, va admetre Von der Leyen, reticent fins fa poc a revisar el model. Ara la presidenta de l’executiu comunitari reconeix que no té sentit que sigui el gas el que defineixi el preu final de l’electricit­at, i aquest estiu presentarà models alternatiu­s. Malgrat la urgència expressada per diversos líders europeus per la situació del mercat energètic i el seu impacte en la inflació, la qüestió no serà debatuda pels líders fins a l’octubre.

El primer ministre italià, Mario Draghi, havia proposat convocar una cimera extraordin­ària al juliol per abordar la situació econòmica, però el temor d’aixecar massa expectativ­es va portar la UE a desestimar la idea. Draghi va insistir, de totes maneres, en la urgència per actuar en el terreny de l’energia, ja que representa un 40% de l’augment de preus. “Si aconseguim fer alguna cosa en aquest front, obtindrem un progrés en termes de reducció i contenció de la inflació”, va dir.c

 ?? ?? Brussel·les presentarà al juliol un pla per contenir el consum d’energia
Brussel·les presentarà al juliol un pla per contenir el consum d’energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain