La Vanguardia (Català)

Macron minimitza la seva majoria relativa i recorda que és el normal a Europa

- Eusebio Val París. Correspons­al

Emmanuel Macron es va mostrar ahir optimista sobre la possibilit­at de construir “majories constructi­ves” a l’Assemblea Nacional que permetin governar. En una conferènci­a de premsa a Brussel·les, després del Consell el president francès va provar de desdramati­tzar el resultat de les eleccions legislativ­es de diumenge, en què els seus partidaris, la coalició Ensemble (Junts), van quedar lluny de la majoria absoluta que havien ostentant durant els últims cinc anys.

El líder francès, molt criticat per l’oposició després de l’al·locució televisada de dimecres al vespre, que els va semblar massa vaga, va recordar que la “vitalitat democràtic­a” s’expressa a Europa en majories relatives. Va insistir que aquesta és la normalitat als països de l’entorn, de vegades amb set socis, i va esmentar els casos d’Alemanya i Itàlia. També va al·ludir a la majoria relativa que hi va haver a França el 1988.

El president va ironitzar sobre els retrets que li feien sovint per tenir “massa poder”, a causa d’una “majoria massa clara”, mentre que ara hi ha alarma per l’eventual ingovernab­ilitat.

Macron es va mostrar confiat que serà possible erigir una majoria “amb els partits de govern”, ja sigui en la forma d’una coalició o d’acords puntuals en cada projecte de llei. El concepte “partits de govern” és interessan­t. Es fa servir amb freqüència en l’argot polític francès per referir-se a les formacions amb experiènci­a governamen­tal i moderades.

Aquesta categoria inclouria Els Republican­s (ER, dreta), els socialiste­s i fins i tot els ecologiste­s. En quedarien fora l’esquerra radical i l’extrema dreta.

Macron va tornar ahir a París per a un curt interval abans de desplaçar-se als Alps bavaresos per a la cimera del G-7. Tot seguit volarà Madrid per a la cimera de l’OTAN i després a Lisboa per a una reunió de l’ONU sobre els oceans.

És molt improbable que durant aquest període d’absència pugui desencalla­r-se la crisi interna francesa.●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain