La Vanguardia (Català)

L’ONU conclou que a la periodista Abu Akleh la va matar una bala israeliana

Israel ha rebutjat l’informe perquè diu que està basat en fets “infundats”

-

Les sospites de les autoritats palestines es confirmen. La periodista d’Al-Jazira Xireen Abu Akleh va morir al maig a la ciutat palestina de Jenín per trets de les forces de seguretat israeliane­s, segons va afirmar divendres l’Oficina de l’ONU per als Drets Humans.

“Totes les informacio­ns recopilade­s” pels investigad­ors independen­ts apunten que la periodista palestino-nordameric­ana va morir per una bala israeliana. “Els trets no van procedir de palestins armats, com inicialmen­t van defensar les autoritats israeliane­s”, va afegir en una roda de premsa la portaveu de l’oficina de l’ONU Ravina Shamdasani, que va considerar “alarmant” que Israel encara no hagi iniciat una investigac­ió criminal sobre l’assassinat.

Segons Shamdasani, la investigac­ió de l’oficina que dirigeix l’alta comissiona­da Michelle Bachelet fins al 31 d’agost ha utilitzat informació procedent de les forces armades israeliane­s i la Fiscalia General palestina, que entre altres coses no mostren que hi hagués activitat armada de grups palestins al lloc del crim. Els experts de l’organisme també van visitar la zona on hi va haver l’assassinat l’11 de maig, van examinar material fotogràfic de vídeo i van entrevista­r testimonis, va afegir la portaveu.

Abu Akleh, segons l’informe final de l’oficina, va arribar amb sis periodiste­s més a l’entrada oest del camp de refugiats de Jenín, a la Cisjordàni­a ocupada, per cobrir una batuda de les forces de seguretat d’Israel que havia degenerat en enfrontame­nts violents entre palestins i soldats israelians. Els periodiste­s que treballave­n amb Abu Akleh aquell dia van afirmar que van actuar de manera que els seus moviments fossin visibles per les forces israeliane­s i lluny de zones d’activitat armada palestina, però malgrat això no van rebre cap avís abans que la periodista fos morta pels trets.

Abu Akleh, que com la resta portava una armilla indicativa que era periodista, va rebre un tret al cap, malgrat que portava un casc, va concloure la investigac­ió independen­t de l’ONU. La portaveu Shamdasani va recordar que des de principis d’any l’oficina de l’alta comissiona­da Bachelet ha verificat l’assassinat de 58 palestins, entre ells 13 nens, per part de les forces de seguretat israeliane­s a Cisjordàni­a.

Israel ha rebutjat les conclusion­s de l’informe. “Només sabrem la veritat si es fa una investigac­ió forense, no amb indagacion­s infundades”.

La violència a l’Estat d’Israel ha augmentat les últimes setmanes en el context d’un increment de la influència de la dreta nacionalis­ta als carrers. Aquest clima s’ha cobrat una altra senya d’identitat palestina, la bandera, objecte d’una proposta de llei perquè sigui eliminada dels edificis públics.

La dissolució del Govern de Naftali Bennett, que obligarà els israelians a tornar a les urnes per cinquena vegada en menys de dos anys, il·lustra les dificultat­s del poder polític per trobar un executiu estable que sigui alternativ­a als governs de Benjamin Netanyahu.●

L’Oficina per als Drets Humans calcula que aquest any hi ha hagut 58 palestins morts a Cisjordàni­a

 ?? AFP ?? La periodista Xireen Abu Akleh era molt popular entre la població palestina
AFP La periodista Xireen Abu Akleh era molt popular entre la població palestina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain