La Vanguardia (Català)

La maniobra de Sánchez per renovar el TC afegeix més tensió amb Podem

UP protesta per una iniciativa que el PSOE no els va consultar ni comunicar

- Juan Carlos Merino Pedro Vallín Madrid

Deu dies abans que el PSOE i Unides Podem patissin durs correctius a les eleccions andaluses, Pedro Sánchez ja va advertir quin és, a parer seu, el principal responsabl­e de la desmobilit­zació de l’esquerra i que el Govern espanyol no rendibilit­zi la seva gestió a les urnes, més enllà de l’incansable “soroll” de les dretes i les constants “turbulènci­es” que provoca la successió de crisis globals. “Que ens escarrasse­m, de vegades més del que és degut, a subratllar les diferèncie­s i no les aliances a favor de les conquestes socials”, va retreure Sánchez al seu soci de coalició a l’Executiu.

Les urnes andaluses van emetre diumenge la seva implacable sentència, però el PSOE i Unides Podem continuen embrancats en les seves discrepànc­ies sense solució de continuïta­t. Disposat a reprendre la iniciativa i el protagonis­me en tots els fronts després de la desfeta electoral a Andalusia –des de la carpeta catalana reoberta dimecres amb la Generalita­t fins al pla per intentar contenir la inflació que avui mateix aprovarà un Consell de Ministres extraordin­ari–, Sánchez tensa la corda amb Alberto Núñez Feijóo..., però també amb el seu soci de coalició.

Així, el PSOE va registrar ahir al Congrés la seva iniciativa per impulsar una nova reforma exprés de la llei orgànica del Poder Judicial, que li permeti al seu torn renovar el Tribunal Constituci­onal sense la concurcipa­l rència del PP, formació que acusa de bloquejar tot acord en aquesta qüestió des de fa tres anys i mig.

Però la iniciativa tampoc no va comptar aquesta vegada amb el consens d’Unides Podem, perquè, de fet, el grup socialista no només no va consensuar el contingut de la iniciativa amb el seu soci de Govern, sinó que ni tan sols el va avisar fins al moment mateix en què la va fer pública.

Sánchez, ahir des de Brussel·les després de participar en el Consell Europeu, va obviar aquesta nova discrepànc­ia amb el seu soci de coalició i va posar l’accent en l’actitud obstruccio­nista que atribueix al PP. Qui avisa no és traïdor, va venir a dir davant les dures crítiques expressade­s per Feijóo. A la primera reunió que van mantenir a la Moncloa, va recordar el cap de l’Executiu, va traslladar al líder de l’oposició que el 12 de juny vencia el termini per a la renovació de quatre dels magistrats del TC. “Desgraciad­ament, sumem 36 mesos de bloqueig per part del PP, 32 mesos amb Casado i quatre mesos ara amb Feijóo”, va lamentar. I va insistir a denunciar que el prinpartit de l’oposició continua instal·lat en una mena de “rebel·lia constituci­onal” mantenint en l’aire la renovació de l’òrgan de govern dels jutges i ara també la del TC. Tot això, a més a més, “en un moment tan greu com el que estem vivint, en què necessitem reforçar les institucio­ns, la seva legitimita­t i la seva credibilit­at”. Però va advertir que no està disposat que el TC sigui un “altre ostatge” del PP, motiu pel qual va justificar la iniciativa socialista.

Sense donar-se per al·ludit davant les crítiques que també va llançar immediatam­ent el seu soci de coalició, i mentre continuen les discrepànc­ies entre el PSOE i Unides Podem sobre l’abast del pla anticrisi que avui aprovarà el Consell de Ministres, Sánchez va insistir que el Govern central “garanteix” l’estabilita­t política i institucio­nal a Espanya, i va advertir que ni la coalició governamen­tal ni la legislatur­a no estan en risc. “Per molt soroll i moltes turbulènci­es que hi hagi, provocades o no provocades, aquest Govern té un full legislatiu de transforma­ció i de protecció social que ningú no pot qüestionar”, va al·legar. I va concloure: “La legislatur­a acabarà quan ha d’acabar, el desembre del 2023”.

En sentit estricte, el grup d’Unides Podem no s’oposa a la

El cap de l’Executiu eludeix discrepànc­ies a la coalició, defensa el seu full de ruta i reitera que esgotarà el mandat

reforma que han llançat els socialiste­s perquè ni tan sols l’ha estudiat encara. I ahir fonts del grup parlamenta­ri confederal evitaven carregar les tintes contra el PSOE per no enterbolir la complicada negociació del decret anticrisi.

En qualsevol cas, la posició d’Unides Podem respecte a la renovació dels òrgans constituci­onals és ben coneguda des de fa dos anys, ja que la va explicar el llavors vicepresid­ent Pablo Iglesias: una reforma legal que simplifiqu­i totes les majories qualificad­es pensades per a un marc de bipartidis­me i posi fi a la capacitat de veto del PP. Però no només al TC, sinó també al Consell General del Poder Judicial. Quan el PSOE va aprovar la reforma que reduïa el poder d’un CGPJ amb el mandat prescrit, Iglesias va advertir que aquell pedaç no solucionar­ia la situació i que el PP mantindria el seu obstruccio­nisme.●

 ?? MaEPHANIE LECOCQ / EFE ?? El president del Govern espanyol ahir a Brussel·les després de la reunió del Consell Europeu
MaEPHANIE LECOCQ / EFE El president del Govern espanyol ahir a Brussel·les després de la reunió del Consell Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain