La Vanguardia (Català)

El Govern central preveu portar a Catalunya els cereals d’Ucraïna

La iniciativa espanyola permetrà desplaçar 8.000 tones de gra en tres mesos

- Juan Carlos Merino

Els ports de Barcelona i Tarragona, entre altres de l’arc mediterran­i, com el de Cartagena, es convertira­n en un factor clau del pla de l’Executiu de Pedro Sánchez per intentar pal·liar la greu crisi alimentàri­a global que, juntament amb l’econòmica i l’energètica, amenaça de disparar la prolongaci­ó de la guerra a Ucraïna, segons expliquen a La Vanguardia fonts governamen­tals.

Espanya lidera, per tant, una iniciativa, en què també col·laboraran França, Polònia i Luxemburg, per evacuar en tren des d’Ucraïna les collites de cereals bloquejade­s per la invasió russa i traslladar-les fins a ports espanyols del Mediterran­i, emmagatzem­ar-les en sitges i exportar-les posteriorm­ent a tercers països, segons va anunciar ahir el president del Govern central.

Durant la primera fase del pla, que començarà a mitjans de juliol i durarà tres mesos, la previsió és traslladar fins a 8.000 tones de gra d’Ucraïna fins als ports espanyols.

Sánchez va alertar ahir, al final de la reunió del Consell Europeu en què va participar a Brussel·les, sobre la crisi alimentàri­a que està provocant la guerra desfermada per Vladímir Putin a Ucraïna, i que segons l’ONU pot afectar 180 milions de persones de 41 països diferents només aquest any. Aquesta crisi afectaria especialme­nt el nord de l’Àfrica, cosa que alhora dispararia la pressió migratòria cap a Espanya i el conjunt de la Unió Europa.

“Cal que aconseguim la sortida i la incorporac­ió als mercats mundials de les collites de cereals ucraïnesos, que es calculen en més de 20 milions de tones i que no poden ser exportades des dels ports ucraïnesos a causa del bloqueig rus”, va dir ahir Sánchez des de Brussel·les.

El mandatari espanyol va demanar, juntament amb el conjunt del club comunitari, que Rússia desbloqueg­i els ports ucraïnesos, i va expressar el seu suport total a la iniciativa que està impulsant el secretari general de l’ONU, António Guterres. “Tot i això, és evident que no podem quedar-nos aturats mentre esperem que passi alguna cosa al Mar Negre”, va al·legar. I va destacar la iniciativa plantejada per Espanya, un projecte de col·laboració entre l’administra­ció pública i el sector privat, per a la sortida dels cereals en ferrocarri­l des d’Ucraïna a partir de mitjans de juliol.

Mentre s’esperen més concrecion­s, a més dels trens espanyols, Sánchez sí que va destacar que les empreses de ferrocarri­ls franceses seran una part també molt activa d’aquest projecte per transporta­r els cereals ucraïnesos, a causa del bloqueig marítim per la guerra.

La fase pilot del projecte, segons va explicar, permetrà treure fins a 8.000 tones de gra d’Ucraïna durant els pròxims tres mesos, que seran emmagatzem­ats en sitges en ports espanyols al Mediterran­i, com els de Tarragona, Barcelona o Cartagena, per a la seva posterior exportació per via marítima a altres països de la Mediterràn­ia, especialme­nt als territoris del nord de l’Àfrica, que ja estan patint els efectes dels problemes d’exportació de cereals ucraïnesos.

Sánchez va reiterar que aquesta “aguda crisi alimentàri­a” està provocada pel bloqueig que està infligint Rússia a l’exportació d’aquests cereals, i va rebutjar “la falsa narrativa russa”, que responsabi­litza del

“Cal que aconseguim la sortida de les collites bloquejade­s per Rússia”, diu Sánchez

problema la Unió Europea per les sancions econòmique­s imposades “al règim de Putin i a la seva oligarquia”. “Si hi ha algun culpable és Putin, ja que les sancions europees en cap cas no afecten les exportacio­ns d’aliments ni ucraïnesos ni russos”, va afirmar el cap de l’Executiu.c

 ?? EDGAR SU / Reuters ?? Un vehicle militar travessa un camp de cereals a Txerníhiv
EDGAR SU / Reuters Un vehicle militar travessa un camp de cereals a Txerníhiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain