La Vanguardia (Català)

Treure el cap de l’aigua

- Màrius Carol

L’expressió spin doctor va aparèixer per primera vegada el 1984, als Estats Units, després del debat televisat entre el president Ronald Reagan i el candidat demòcrata Walter Mondale, que va guanyar clarament aquest últim. Però el conseller de Reagan, Lee Atwater, va declarar al final del debat: “Ara és quan sortim nosaltres a capgirar les coses”. I després d’una campanya de spinning (modificaci­ó de percepcion­s), Reagan va ser considerat vencedor entre els comentaris­tes, malgrat que va estar malament en el cara a cara.

He recordat aquesta història mentre llegia el comentari que Fernando Ónega escrivia ahir en aquestes pàgines: “Fascinant ús de la maquinària del poder de l’equip de Pedro Sánchez. Van organitzar de tal manera l’eclipsi de la derrota andalusa, que al cap de tres dies havia desaparegu­t de l’atenció mediàtica”. Els spin doctors de la Moncloa s’han posat les piles davant el temor del canvi de cicle que apunten les últimes enquestes, on Alberto Núñez Feijóo apareix com el polític més valorat i el PP supera el PSOE. Amb la inflació disparada, l’energia pels núvols i un horitzó econòmic incert, es nota més el desgast del Govern central.

Sánchez no és dels que s’acoquinen, i ell i el seu equip s’han posat les piles per fer al mal temps bona cara. I amb el rostre encara adolorit pel resultat a Andalusia, ha convocat un Consell de Ministres per prendre mesures com la rebaixa de l’IVA de l’electricit­at, mentre intenta que la cimera de l’OTAN sigui un aparador per plantar cara i, sobretot, agafar aire. Madrid serà el centre del món per uns dies i el president espanyol, l’amfitrió. Els seus col·laboradors li han preparat una agenda bilateral espectacul­ar, amb el plat fort de la trobada amb Joe Biden (per fi!) a la Moncloa.

Falta encara un any i mig per a les eleccions i poden passar fets que canviïn el panorama. L’escriptor Joël Dicker ha declarat que perquè un llibre triomfi fa falta un 1% de talent, un 2% de sort i la resta és feina. En política, aquests percentatg­es canvien: la sort cotitza més. Algú es podia esperar que una guerra a Ucraïna havia de posar en perill el nostre benestar? Hi ha coses que ni els spin doctors poden canviar per ganes que hi posin.c

L’equip de Sánchez ha preparat una agenda espectacul­ar per agafar aire

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain