La Vanguardia (Català)

Els vincles trencats amb el món rural

-

Els incendis forestals són el símptoma d’una malaltia i, en aquest cas, és l’abandoname­nt prolongat de les activitats tradiciona­ls del món agroforest­al. És fonamental millorar i tenir a punt els sistemes de predicció meteorològ­ica, d’acció immediata contra el foc i concedir tota la prioritat que es mereix l’emergència per salvar vides i béns. Però si només penséssim en l’extinció dels incendis, actuaríem únicament com aquell metge que dona calmants contra el dolor d’articulaci­ons a un malalt amb sobrepès, quan el problema de fons és una mala dieta que exigeix un canvi d’hàbits alimentari­s. Els efectes creixents del canvi climàtic sobre el territori (onades de calor anticipade­s, estius més llargs, sequeres) ens obliguen a reflexiona­r sobre com afrontar els riscos desconegut­s de grans incendis en un escenari de boscos altament inflamable­s.

La nostra societat ha trencat els vincles que la unien a un territori que ha abandonat els usos tradiciona­ls i ha vist esfumar-se un paisatge on un cert aprofitame­nt garantia la discontinu­ïtat forestal (petits cultius, ramaderia extensiva amb pastures que tenien a ratlla la bardissa, camins i accessos avui sepultats...). El resultat de tot plegat és una proliferac­ió de bardissa i un excés de biomassa forestal amb un ús molt i molt escàs que ha convertit els boscos en un polvorí.

Per això, totes les respostes als grans incendis, aquells contra els quals la mateixa capacitat humana mostra les seves mancances i les limitacion­s lògiques, passen necessària­ment per reduir la càrrega de combustibl­e forestal. Cal una planificac­ió que dibuixi un paisatge-mosaic on els diversos usos i serveis formin un territori quarterat, més ben adaptat i que pugui actuar com un contrafoc a l’expansió del foc. Cal determinar les zones de més risc on s’ha d’actuar de manera estratègic­a i prioritàri­a, i comptar amb l’assistènci­a dels científics. També es necessiten polítiques actives per millorar la gestió forestal a fi d’aprofitar els recursos renovables del boscos (fusta, fibres...), amb una explotació racional i duradora, en una estratègia conjunta per estimular l’economia i revitalitz­ar l’Espanya buidada. La societat ha de retribuir els serveis que dona la natura (oxigen, aigua, sòls, benestar) i per això els fons europeus també s’han de destinar a finançar aquesta transició ecològica justa als territoris més despoblats, aquells que tenen com a capital la natura i que mereixen una segona oportunita­t. Fixar ocupació al territori i recuperar els lligams amb el món rural és el primer pas per tenir una població que vigili i custodiï la muntanya.c

Contra els incendis, calen polítiques per aprofitar els recursos renovables del bosc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain