La Vanguardia (Català)

La línia editorial

- Joana Bonet

Un director de diari no deixa mai de ser-ho del tot. Ha conegut bé les entranyes del poder i la influència, de manera que aquest coneixemen­t s’adhereix a la seva personalit­at i influeix en la seva manera de veure el món. Fins i tot se li escola en el to de veu, als punys de les camises i fins i tot en l’elecció del restaurant. A alguns els resulta més difícil que a d’altres aixecar-se la visera del càrrec i tornar a mirar com un ciutadà corrent, i són pocs els que transiten a la inversa: del despatx amb orquídies i crusanets a la taula de redacció. El mestre de periodiste­s Paul Johnson va escriure sobre el poder dels directors i va aprofitar per revisar-ne els codis de conducta. Assegurava que no fa falta que sigui un “superhome, ni una dona meravella”– era inclusiu, encara que elles encara no dirigien diaris als noranta– ,“pero ha de ser capaç, enèrgic, enginyós, ràpid, pacient i molt perseveran­t. El coratge és absolutame­nt essencial. Ha de ser capaç de dir-li a l’amo: ‘Acomiadi’m si vol, però fins aleshores deixi’m en pau’”.

Alguns columniste­s recorrem a Johnson per refrescar-nos, sempre tan amè, controvert­it, conservado­r i alhora audaç a l’esprémer l’aire dels temps. En el seu credo –i la seva praxi– s’alça una barrera profilàcti­ca entre política i periodisme, per la qual cosa detestava aquells directors que passaven caps de setmana a les cases de camp dels ministres. “Però una vegada són ex no tenen més importànci­a que la model que és exdona d’un multimilio­nari”, comparava.

Aquesta setmana, un ex, Antonio Caño que va dirigir El País entre el 2014 i el 2018, causava gran enrenou amb un tuit en què es reivindica­va com a director. “Fa quatre anys vam intentar evitar des d’El País el pacte de Sánchez amb populistes i separatist­es perquè crèiem que això era dolent per a l’esquerra i per a Espanya. No ens van creure”. I davant l’estupor produït per asfixiar la pluralitat, Caño insistia: se’n diu línia editorial, i els que no ho entenguin ignoren què és el periodisme. Entre les reaccions dels que treballave­n a la seva redacció destaco el missatge de Luz

La premsa de Madrid es va rabejar en Casado i no ha cedit en l’estratègia de desgast a Podem

Sánchez-Mellado: “El clima en ocasions era irrespirab­le. S’exigia obediència acrítica en certes consignes”.

La denúncia sobre els oligopolis mediàtics de dretes ha estat una constant de Pablo Iglesias, que va agrair la sinceritat de Caño. L’ e x vic e president ha advertit mil vegades que els mitjans no són asèptics, sinó que exerceixen de poders ideològics i polítics. I tan cert és que la premsa de Madrid es va rabejar en Pablo Casado fins a fer-lo caure com que no ha cedit en l’estratègia de desgast a Unides Podem amb atacs sistemàtic­s i denúncies falses. Iglesias cavalca en el seu agitprop: es pot influir més des del consell administra­tiu d’un grup de comunicaci­ó que des del govern. Però aleshores, on queden els periodiste­s de raça?

“A mi, el que m’agrada és la redacció”, li vaig sentir en una ocasió a l’editor de La Vanguardia, Javier Godó, parlant del seu ofici. I vaig assaborir les seves paraules, que s’escapaven del previsible discurs i defensaven el vapor humà de la professió. Ben Bradlee, de The Washington Post, recorda en les seves memòries que, al començamen­t del Watergate, Katharine Graham, propietàri­a del diari, li va preguntar: “Si és una història tan bona, on és la resta de la premsa?”. No en revela la resposta, encara que explica que, a partir de llavors, Graham baixava cada nit a la redacció per preguntar el que més desitja respondre un periodista sense mordassa: “Què tindrem demà?”.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain