La Vanguardia (Català)

Anestèsia general

- Flavia Company

Fa algunes setmanes vaig haver de sotmetre’m a una intervenci­ó quirúrgica per a la qual es requeria anestèsia general. Abans que me la subministr­essin ja pensava en el descans que suposaria desconnect­ar una estona de la consciènci­a. L’estat al qual s’arriba està molt més enllà del que passa quan dormim. És com una desaparici­ó, una petita mort –una expressió per a la qual els francesos, amb encert, guarden un particular i diferent significat–. Quan et desperten, podrien haver passat cent minuts o cent anys.

Dies després vaig topar, durant una lectura, amb la notícia d’un conte de Max Beerbohm titulat Enoch Soames, on Soames és un pobre home consumit per la creença que és un gran poeta no reconegut que només assolirà la fama de manera pòstuma. Assabentat de tal situació, el diable li ofereix transporta­rlo cent anys endavant durant unes quantes hores a canvi de la possessió futura de la seva ànima. Així l’escriptor podrà comprovar si les seves conviccion­s són encertades. Després serà retornat a la data i lloc del pacte, aquestes mateixes poques hores més tard, moment en què el diable cobrarà el deute contret.

Aleshores vaig estar pensant que interessan­t que seria que l’anestèsia fos en realitat un viatge en el temps, cent o dos-cents anys endavant. Una experiènci­a que ens permetés veure que poc que importa que ens hagin oblidat. Que poc que importa que no ens hagin oblidat. I per tant, com n’és d’absurd vendre’s l’ànima al diable a canvi del que cadascú consideri la glòria.

I així, si l’anestèsia fos una efímera mort en el present que ens porta una estona al futur, podríem tornar amb respostes per als qui es queden esperant a aquest costat, com hauria passat si, donant-hi la volta, la mort fos una efímera anestèsia i Gertrude Stein hagués tornat. Segons s’explica, al seu llit de mort va preguntar als qui l’envoltaven: “Quina és la resposta?”. Com que ningú no va dir res, va seguir: “Aleshores, quina és la pregunta?”. Després va expirar. No sabem quines preguntes li van fer o haurien volgut fer-li. Vostès quines escollirie­n si sabessin que trobaran resposta?c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain