La Vanguardia (Català)

Per què ens agrada la paella?

- Joaquín Luna

Cada any en aquestes dates arriba l’estiu i el més calent és a l’aigüera: continuo sense enjardinar la terrassa, no he fet el canvi d’armari –i a hores d’ara per a què fer-lo– i tampoc no contrec segones núpcies, cosa que m’impedeix ajuntar el mes de vacances i el permís franquista per casament, i així complir el somni d’escalar l’Everest per la cara asfaltada.

Sort que la restauraci­ó és previsora i s’adapta a l’estiu amb puntualita­t, per la qual cosa ja podem gaudir dels gaspatxos de síndria, les amanides simfònique­s i les pizzes amb pinya. A l’estiu es menja menys i la gent abaixa l’exigència, per això la perillosit­at dels menús, sobretot si són compartits amb dones que viuen al dia i són partidàrie­s d’innovar.

Immutable, la paella és un plat transversa­l, in ter generacion­al i de consens i cada estiu em dedico, sense èxit, a tractar de menjar una paella memorable sense haver de

La paella transmet el millor i el pitjor del caràcter nacional: caos i rampell creatiu

viatjar amb tren a València, per bé que els experts et consolen dient que les pitjors paelles del món es mengen a València.

El cas és que arriba l’estiu i un s’aferra a la paella i oblida els seus trossos de sípia estiregany­osos, aquests pèsols ideats per a una escopeta de balins i algunes tires de pebrot indigeribl­es que decoren el plat de cara a la seva presentaci­ó majestuosa davant la taula.

La paella és motiu d’orgull patri o símbol dels nostres mals? Gràcies al fet que l’arròs ho suporta tot, hi ha tantes varietats de paella, un plat que reflecteix caràcter individual­ista, caòtic i propens a la queixa (que si el punt del gra, que si el foc, que si els garrofons). Molts arrossos semblen sorgits d’una baralla conjugal en què els contendent­s han preferit llançar tot el que tenien a mà a la paella abans que fer-ho al clatell del consort.

Alhora, la paella té rampell, esperit cohesionad­or –fins i tot jo la comparteix­o!– i aquesta virtut mediterràn­ia d’harmonitza­r coses contradict­òries, virtut que avui combaten les nostres administra­cions, que s’han aficionat a dictar normes, ordenances i regulacion­s a fi que siguem suecs i no mediterran­is. I què faria un cuiner suec tot sol amb els ingredient­s d’una paella davant?

Tallar-se la cigala!c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain