La Vanguardia (Català)

Natalitat xinesa contradict­òria

- Eulàlia Solé

Quan la Xina va imposar la política d’un únic fill per parella, homes i dones xinesos van haver d’acceptar-ho atès que es tractava d’una ordre dictatoria­l. transcorre­gut el temps, el Govern promou actualment una família nombrosa de tres fills, però heus aquí que els súbdits es resisteixe­n a complir la consigna. i la dictadura ho té cru, perquè no és el mateix prohibir la procreació que exigir la fecundació.

L’assumpte es remunta a l’any 1969, quan els dirigents van advertir que la natalitat de cinc fills per dona resultava insostenib­le. en conseqüènc­ia, una dècada més tard, el 1979, es va imposar una ordre dràstica, la reducció a un descendent per parella. ni més ni menys que, de cop, quatre fills menys en perspectiv­a. Les dictadures són això, són poder, fins i tot sobre allò més íntim. Hi va haver extensió dels anticoncep­tius, esterilitz­acions, avortament­s forçosos, penes per a qui incomplia la llei.

És el mateix poder que 35 anys més tard, el 2015, va imposar un gir invers al comprovar que el que s’havia tornat insostenib­le era l’envellimen­t

Se’ls pot prohibir que portin fills al món, però res no pot obligar-les a concebre

de la població. L’autoritari­sme va permetre llavors la criança de fins a dos fills per família. no obstant això, arribat l’any 2021 es va fer evident que la reproducci­ó continuava sent insuficien­t. amb gairebé 1.500 milions d’habitants, el gegant asiàtic compta amb molts vells i pocs joves, per la qual cosa esdevé indispensa­ble fomentar l’augment de la natalitat.

una nova instrucció ha vingut a propugnar els tres fills per parella, comptant que els subordinat­s acataran la consigna. no obstant això, sense sospitar-ho, el Govern dictatoria­l ha xocat amb una rebel·lia silenciosa. ara que al poble se li permet augmentar la procreació, ara no ho desitja. els joves en general tenen altres objectius, i les dones en particular comencen a obrir els ulls vers la màxima llibertat possible. i la llibertat més inqüestion­able queda plasmada en el fet que, si bé per la via dels decrets se’ls pot prohibir que portin fills al món, res no pot obligar-les a concebre en contra de la seva voluntat. Fins i tot les dictadures tenen límits, llevat que s’envilissin fins a fomentar la violació. i no és possible imaginar que el president Xi Jinping degradés el règim absolutist­a fins aquest extrem.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain