La Vanguardia (Català)

Aragonesos, us estimem

- Susana Quadrado

Esportiste­s de primera, polítics de segona. Així es resumeix el vodevil entre Catalunya i Aragó pels Jocs d’hivern i que ha acabat en un absolut fiasco. Per fer-s’ho mirar perquè, a més els plats trencats els pagarà l’olimpisme espanyol, que trigarà anys a recuperar el prestigi. La falta d’unitat institucio­nal exhibida davant el COI ha estat una garrotada per a les opcions futures d’Espanya com a seu olímpica, i això que aquesta vegada a la candidatur­a l’acompanyav­a el relat: el de la unitat després del procés i el suport del COE al Pirineu, entès com la gran serralada on les diferèncie­s només les marca la divisió territoria­l.

S’hi fica la política pel mig i tot a fer punyetes! No crec que m’equivoqui gaire si escric que a una majoria de ciutadans a un costat i l’altre ens ha quedat cara d’idiotes pel tancament abrupte d’aquesta història, tant per les infraestru­ctures que s’escapen com per l’evidència, una vegada més, de la falta d’exemplarit­at d’alguns polítics.

M’han dit ingènua per haver defensat que l’esport no hauria de ser lloc per fer política ni enfrontar constituci­onalistes amb independen­tistes. Més val ingènua que piròmana. No sé quins càlculs electorali­stes deu haver fet el president d’Aragó, Javier Lambán, per escalfar els hosts amb tanta propaganda victimista, però s’ho podria haver estalviat. I Pedro Sánchez, en mode mutis. Són molts els catalans farts que se’ls busqui provocant-los. L’únic que volen és viure tranquils, mitjanamen­t bé i que els seus fills no tinguin raons per tocar el dos d’aquí.

Històricam­ent les relacions entre Catalunya i Aragó han estat jalonades de disputes. La més enverinada, a propòsit del procés. D’altres venen de temps enrere: la política hidràulica, el corredor transpirin­enc, els béns religiosos. Però Lambán ha oblidat que, malgrat els desacords, totes dues comunitats són gairebé les seves millors clientes entre si, de la qual cosa poden donar fe els veïns de la Franja. Per no parlar del tràfec d’amics i familiars, o dels nexes culturals. Amb aquest sonor fracàs hi perd tothom. Per a l’olimpisme, mala qüestió.

Per a l’Aragó, gran decepció al seu Pirineu. Per a Catalunya? Catalunya hi surt malparada, pels diners que no veurà i pel mal rotllo que deixa pòsit. A més, a la idea d’anar en solitari el 2034 ja se li endevina el fracàs, i més si continuen les escaramuss­es internes. Cara d’idiotes, doncs sí. La que se’ns posa per aquesta altra oportunita­t perduda. N’hi van... quantes? Difícil ser optimista. Només aquest any tenim: les dificultat­s per reindustri­alitzar l’antiga Nissan, la decisió de Volkswagen de situar a Sagunt i no a Martorell la fàbrica de bateries, i la puntada de peu a l’ampliació de la T1 de l’aeroport. Enrere queda la pèrdua de la seu de l’Agència Europea del Medicament o la subseu de la de Meteorolog­ia... A aquest pas, abans hi deixarà d’haver neu al Pirineu pel canvi climàtic que no pas tindrem una bona notícia per explicar. Encara sort de la Copa del Amèrica de Vela.

A Catalunya la decepció de la gent creix en perdre una altra oportunita­t, ara amb els Jocs d’hivern

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain