La Vanguardia (Català)

Un any de la llei de l’eutanàsia a Espanya: 180 morts assistides i 68 trasplanta­ments

- C. López

Un total de 180 persones s’han acollit al dret que li practiquin l’eutanàsia al llarg del primer any de l’entrada en vigor d’aquesta llei. “Se’ls ha ajudat a morir de manera digna”, va assegurar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la presend’ajuda tació de les dades. En vint-idos dels casos d’eutanàsia fets, 22 persones van donar els òrgans, cosa que ha permès fer 68 trasplanta­ments, va explicar Darias.

“Celebrem que disposem d’una nova prestació sanitària al Sistema Nacional de Salut que permet accedir amb més garanties a un dels béns més valuosos de la condició humana”, va apuntar la ministra. En aquest sentit, la responsabl­e de Sanitat va afirmar que “s’està desenvolup­ant l’execució d’aquest dret adequadame­nt”, però a diferents velocitats, i va recordar que el seu departamen­t manté trobades periòdique­s amb les conselleri­es per anar valorant les sol·licituds dels pacients per morir. “Gràcies a l’entrada en vigor d’aquesta llei, el Sistema Nacional de Salut és més inclusiu i universal, ja que ha inclòs aquest dret com una prestació més de la cartera de serveis. Es tracta de la culminació d’un procés col·lectiu, d’una reivindica­ció de molt de temps enrere a la qual el Govern de Pedro Sánchez ha donat resposta”, va subratllar Darias.

En l’acte de balanç del primer any de la llei es va projectar el documental El viatge a Islàndia, que narra la vida de

Luis de Marcos, de 50 anys i malalt d’esclerosi múltiple, i la lluita per posar fi a la seva vida el 2017 “d’una manera dolça i sense patiment”.

L’eutanàsia és una pràctica permesa segons la llei orgànica per a la Regulació de l’Eutanàsia, que va entrar en vigor el 25 de juny del 2021 i que estableix que es podrà dur a terme amb pacients que ho sol·licitin i que es trobin en un context de “patiment greu, crònic i impossibil­itant o malaltia greu i incurable, causants d’un patiment intolerabl­e”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain