La Vanguardia (Català)

La fortalesa recuperarà 1.100 m2 de superfície coberta

-

últims anys. Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’organisme municipal que gestiona el recinte, assenyalen que en gran manera volen recuperar elements originals de la fortalesa del segle XVIII (ornaments, paviment, jardineres...). Els treballs hauran de tenir en compte, a més a més, que el complex té protecció patrimonia­l. D’altra banda, part del subsol conté espais edificats, de manera que s’haurà de fer una impermeabi­lització. Als àmbits on hi ha desnivells es col·locaran les baranes pertinents i s’aplicaran els criteris d’accessibil­itat segons la normativa actual. També s’instal·larà un nou col·lector de sanejament. Entre altres tasques, s’enderrocar­à i es retiraran embolcalls dels murs de manera semblant a com es va fer al baluard de Sant Carles, es restaurara­n els canons i es millorarà l’enllumenat. S’estima que l’execució d’aquest projecte costarà 4,9 milions d’euros.

La segona actuació és clau perquè permetrà guanyar espais coberts per a exposicion­s i activitats i, així, atreure més públic. A curt i mitjà termini es preveuen recuperar uns 1.100 m2, en què s’invertiran 1,1 milions. Les sales avui obertes del castell són petites, d’uns 80 m2, al voltant del pati d’armes. El projecte inclou rehabilita­r part de les antigues casernes (on hi havia hagut el Museu Militar) i el segon cos d’armes. L’àrea a recuperar de les casernes, de 790 m2, ja va ser objecte d’unes obres el 2014 per evitar-ne la degradació. Acollirà una zona expositiva combinada amb activitats esporàdiqu­es i magatzem. Al segon cos de guàrdia, amb 338 m2 més, avui hi ha provisiona­lment el centre de coordinaci­ó de la seguretat, que es

Es potenciara­n els continguts que facin del castell el millor lloc per conèixer la muntanya de Montjuïc

recol·locarà en aquest espai, a prop de l’accés, i ocuparà uns 20 m2. També s’obrirà una botiga de 170 m2 i un espai diàfan per a ús intern i possibles visites de 150 m2, amb vista a la cisterna.

Pel que fa als continguts, a més de millorar el centre d’interpreta­ció i continuar amb les visites guiades i la resta de les activitats de ciutat que acull al llarg de l’any, es vol donar un nou impuls a les exposicion­s temporals. La idea, diuen des de l’ICUB, és que la fortalesa sigui el lloc idoni per conèixer la muntanya de Montjuïc (ara hi ha dues mostres sobre el funicular i l’antic parc d’atraccions, i se’n prepara una altra sobre la natura). En aquesta línia, sense girar l’esquena al turista, es potenciarà el públic barceloní i, en especial, els veïns dels barris de l’entorn i del districte, amb un pes important de l’àmbit educatiu.

Un altre apartat que es potenciarà serà la creació artística centrada en les arts escèniques menys conegudes, bàsicament dansa, amb artistes residents per arribar a nous públics als espais a l’aire lliure. Així, continuarà el Festival Montjuïc, estrenat el setembre passat.c

 ?? ?? Llibert Teixidó
Llibert Teixidó
 ?? ?? Llibert Teixidó
Llibert Teixidó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain