La Vanguardia (Català)

D’en Mauri a la Veneno

La diversitat sexual a la ficció televisiva espanyola: com ha canviat la representa­ció LGTBI+ des de principis de segle

- BEATRIZ SOLIVELLAS

Quan va arribar el segle XXI, amb prou feines hi havia personatge­s del col·lectiu LGTBI+ a la ficció televisiva espanyola. Des d’aleshores, hi ha hagut una notable transforma­ció seguint els passos de la mateixa societat, que cada any celebra de manera més multitudin­ària el dia internacio­nal de l’Orgull (28 de juny). Com ha canviat la representa­ció d’aquest col·lectiu les últimes dues dècades?

Hi ha coincidènc­ia a assenyalar com a punt d’inflexió la irrupció el 2003 de la parella formada per en Mauri (Luis Merlo) i en Fernando (Adrià Collado) a Aquí no hay quien viva. Malgrat que encara es jugava amb els estereotip­s, la seva trama a la sèrie era igual de complexa que la dels seus veïns heterosexu­als del carrer Desengaño 21, cosa que constituïa una novetat.

No obstant això, la majoria de personatge­s del col·lectiu LGTBI+ que apareixien els 2000 es dividien en el binomi gais-lesbianes: en Fer (Javier Calvo) de Física o Química; la Diana (Anabel Alonso) de Siete vidas o en Fidel (Eduardo Casanovas) d’Aída es van convertir en referents per al col·lectiu. Miriam Guijarro, vocal del festival activista La Culta de FELGTBI+, recorda que “abans es feia molta mofa de la ploma, però feien el contrapunt amb un personatge homòfob i al final la crítica era per a ell. Hem evoluciona­t molt des de llavors. Les plataforme­s de streaming hi han ajudat”.

A Espanya es va legalitzar el matrimoni homosexual el 2005, amb repercussi­ó gairebé immediata en la ficció: Hospital Central aviat va dedicar un capítol centrat en el casament de la Maca (Patricia Vico) i l’Esther (Fátima Baeza). Parlar de la sexualitat d’aquests personatge­s era, en el seu moment, molt necessari, perquè amb prou feines hi havia referents. Avui continua sent important tot i que, apunta Guijarro, “actualment el mateix col·lectiu ja està reclamant una altra mena de visibilita­t. Tenim problemes a la feina, famílies, etcètera, i volem que també se’n parli”.

Sobre la bisexualit­at encara hi ha cert tabú. Merlí, Sapere Aude va incloure el primer protagonis­ta bisexual de la televisió, Pol Rubio (Carlos Cuevas). El seu creador, Héctor Lozano, afirma que “encara hi ha molta gent que pensa que la bisexualit­at no existeix o que en realitat és un homosexual encobert”.

Més portes s’han obert amb l’arribada de plataforme­s sota demanda. La primera sèrie produïda per Netflix a Espanya, Las chicas del cable, parlava de relacions poliamoros­es, bisexualit­at i transsexua­litat. També a Élite s’hi han vist representa­des diferents menes de relacions afectivoam­oroses. Tot i que Guijarro és optimista per la creixent inclusió de personatge­s LGTBI+, també hi percep certa hipocresia: “Acceptem personatge­s del col·lectiu quan protagonit­zen històries que no grinyolen a la gent. Per exemple, si una sèrie de Netflix o Atresmedia la protagonit­za una persona trans, en general no molesta, perquè sembla que és on han de ser”. Aquí apareix l’exitosa Veneno, creada per Javier Calvo i Javier Ambrossi: la primera sèrie sobre transsexua­ls protagonit­zada per transsexua­ls.

Però què hi ha dels intersexua­ls o les persones asexuals? De moment, no hi ha referents. El 2020 amb prou feines hi havia un 8% de personatge­s LGTBI+ a les sèries espanyoles, en contrast amb més d’un 90% de personatge­s cisgènere i heterosexu­als. I d’aquests personatge­s cap no era asexual, intersexua­l o no binari, segons dades de l’últim informe de l’Observator­i de la diversitat en els mitjans audiovisua­ls (ODA).

c

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain