La Vanguardia (Català)

L’activista contra el ‘don’t say gay’

- Albert Molins RENTER

El director de l’escola de secundària Pine View a Ospray, al comtat de Sarasota (Florida, Estats Units), va cridar al seu despatx l’alumne d’últim curs Zander Moricz (18), delegat de la classe i encarregat de fer el discurs durant l’acte de graduació, per advertir-lo que, si durant l’acte pronunciav­a una sola vegada la paraula gai, apagaria el micròfon i donaria per acabat el discurs.

“Em va dir que com a persona em recolzava, però que com a director no podia fer-ho”, ha explicat Moricz en diversos mitjans dels Estats Units.

El 8 de març es va aprovar a Florida una polèmica llei que compta amb el suport del governador republicà Ron DeSantis i que es titula Drets dels Pares en l’Educació. La llei entrarà en vigor al juliol i prohiobert­ament beix ensenyar res sobre orientació sexual i identitat de gènere als centres educatius d’aquest estat.

La principal preocupaci­ó per als activistes com Moricz és que aquesta llei restringir­à completame­nt que els estudiants i els mestres parlin sobre les seves identitats LGTBIQ i els problemes d’aquesta comunitat.

Popularmen­t, la norma es coneix com la llei Don’t say gay (No diguis gai, en anglès). Aquesta és la raó de l’advertènci­a que el director, Stephen Covert, va dirigir a Moricz, que és

El jove va evitar de manera enginyosa la prohibició de dir la paraula ‘gai’ durant el discurs de graduació

gai i un activista a favor dels drets LGTBIQ.

A l’alumne l’advertènci­a de Covert el va sorprendre, tal com ell mateix va explicar a la CNN: “Sempre m’havia donat molt suport. A mi i a la meva identitat, i em vaig sentir realment ferit”, va declarar.

Però Zander Moricz, lluny d’acovardir-se per les admonicion­s del director, va decidir que res ni ningú no li impediria fer referència a la seva orientació sexual durant el discurs i, de passada, mostrar el seu rebuig a la polèmica llei. D’aquesta manera, va buscar alguna cosa que també el diferencié­s dels altres. Es va treure el birret de graduat, es va acaronar els rínxols i va pronunciar el discurs:

“Com sabeu, tinc els cabells arrissats. Solia odiar els meus rínxols. Em passava els matins i les nits avergonyit i intentava desesperad­ament redreçar aquesta part de mi. Però el mal de cada dia d’intentar arreglarme a mi mateix es va convertir en una cosa excessiva”, va dir. “De manera que, tot i que tenir els cabells arrissats a Florida és difícil a causa de la humitat, vaig decidir estar orgullós de qui era i vaig començar a venir a l’escola tal com soc”.

Qui tingui orelles que hi senti. Tots els presents van entendre que cada vegada que Moricz feia referència als seus cabells el que feia realment era parlar de la seva homosexual­itat.

Zender Moricz havia liderat mesos abans una vaga per protestar contra la llei, i per això va empaperar l’institut amb cartells que l’administra­ció de l’escola va retirar. A més, van amenaçar els vaguistes d’avisar els serveis de seguretat de l’escola si la seva actitud no canviava.

Després d’aquesta vaga, Moricz va presentar una demanda federal contra la llei, cosa que el va convertir en el demandant més jove contra el projecte de DeSantis, per intentar que no s’aprovés.

Durant el discurs Moricz també va recordar alguns dels seus professors, especialme­nt la professora de gimnàstica, Liz Ballard, la primera persona a qui va explicar que era homosexual. Ballard ha explicat que després de la confessió del jove la seva reacció va ser preguntar-li “si estava bé i si ja ho havia explicat als seus pares”. La resposta va ser que no.

“Sortir de l’armari amb la teva família fa molta por. Portes vivint amb aquestes persones tota la teva vida, i creuen que ho saben tot sobre tu. Però hi ha un aspecte que no has compartit o que no coneixen”, ha assegurat el jove.

Per la seva part, Ballard recorda que Moricz tenia les coses molt clares des de feia quatre anys, quan li va explicar que es convertiri­a en el president del seu curs durant els pròxims quatre anys i que aniria a una universita­t de la Ivy league – una de les vuit universita­ts privades més prestigios­es del nord-est dels Estats Units–. “Ho tenia claríssim”, ha assegurat Ballard.

El març d’aquest any Zander Moricz va ser acceptat a la Universita­t de Harvard, on estudiarà governança.c

Aquest estudiant de secundària és el demandant més jove contra la llei que prohibeix ensenyar sobre identitat de gènere a Florida

 ?? ?? Zander Moricz durant el discurs de graduació a l’institut de secundària Pine View, a l’estat de Florida
Zander Moricz durant el discurs de graduació a l’institut de secundària Pine View, a l’estat de Florida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain