La Vanguardia (Català)

L’altre mestre de la Sagrada Família

-

ens ha deixat als 97 anys Jordi bonet armengol, arquitecte de dilatada carrera, gran defensor de la cultura catalana, en especial de l’arquitectu­ra i també de la música. Fill de Lluís bonet, un dels arquitecte­s més importants del seu temps, va començar a treballar amb ell, va heretar-ne l’estudi i va imposar la seva visió de l’arquitectu­ra al poc temps, amb la qual cosa va començar una carrera intensa que comprèn més de cent habitatges unifamilia­rs i un gran nombre de projectes de tipologies diferents, des de l’arquitectu­ra industrial fins a les oficines, passant per equipament­s culturals. també va construir habitatges cooperatiu­s i escoles, i va deixar entreveure el seu compromís social, que des de petit havia cultivat al moviment escolta.

Jordi bonet armengol va estar envoltat de música tota la vida, en una família d’artistes. el seu germà narcís bonet armengol va ser un important compositor de música contemporà­nia reconegut amb la Creu de sant Jordi. també és gendre de la soprano Conxita badia, artista compromesa aquí i a l’exili amb la llengua catalana. L’amistat de la família amb Pau Casals el portaria a construir en la seva memòria l’auditori del Vendrell. també faria el teatre auditori Felip Pedrell de tortosa, un equipament que dona identitat i cohesió a la cultura de les terres de l’ebre.

totes les seves inquietuds cristal·litzarien en un projecte d’aquells que es pot dir que sobreviuen amagats a la vista de tothom: la parròquia, l’escola, auditori i els habitatges cooperatiu­s de sant Medir, al barri de la bordeta, que testimonia aquest amor per la cultura, el compromís social i l’espiritual­itat en la construcci­ó de la seva interessan­t església, on ja es veu la influència d’un arquitecte amic del seu pare: antoni Gaudí. tota l’obra religiosa de

Tota la seva obra religiosa, en esglésies i capelles, segueix les ensenyance­s de Gaudí i les actualitza

Jordi bonet armengol, consolidad­a en esglésies i capelles, segueix les ensenyance­s de Gaudí i les actualitza.

als seixanta anys, quan molts profession­als veuen el final de la seva carrera, Jordi bonet agafa el relleu del seu pare i accedeix a la direcció de les obres de la sagrada Família. ell serà l’arquitecte que posa les bases perquè la basílica acabi enllestint la seva nau central i consagrant-la. La seva mà es farà sentir continuant respectuos­ament l’encàrrec de Gaudí, reconstrui­nt el seu projecte des del diàleg entre cultura i innovació.

La sagrada Família és un laboratori d’arquitectu­ra avançada on desenvolup­ar les tècniques més modernes de dibuix assistit per ordinador, de càlcul estructura­l o de prefabrica­ció. Però alhora, la sagrada Família és la gran escola dels oficis i l’artesania, i forma tot un planter d’escultors, vitrallers, ceramistes i picapedrer­s que ens ha permès a molts altres arquitecte­s trobar artesans amb coneixemen­ts per restaurar edificis del patrimoni català.

La seva trajectòri­a està plena de reconeixem­ents: president de l’acadèmia de belles arts de sant Jordi, premi Ciutat de barcelona i la Creu de sant Jordi, com els més destacats. a la seva casa de la música somniada, la sagrada Família, si mireu enlaire a la nau central comprovare­u que està envoltada pel cor. La música, que sempre havia acompanyat la seva arquitectu­ra, acarona els fidels i els visitants com un vel de seda.

Jordi bonet armengol va ser enterrat a la parròquia de sant Gregori taumaturg, que ell mateix s’havia encarregat de finalitzar, abraçat pel drap mortuori que el COaC reserva per honrar els seus arquitecte­s, i que fa 96 anys també va cobrir el fèretre d’antoni Gaudí.

Jordi bonet armengol. DeP.

 ?? ?? Jordi Bonet i Armengol, fotografia­t el 2014
Jordi Bonet i Armengol, fotografia­t el 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain