La Vanguardia (Català)

La paciència de Rahola

- Màrius Serra

ACan Framis la Fundació Vila Casas exhibeix una notable col·lecció permanent d’art contempora­ni i també hi organitza exposicion­s de creadors actuals. De tant en tant, hi ha alguna perla. Fins al setembre, L’habitació de les desateses, de Stella Rahola Matutes, quatre peces de notable interès artístic que exploren diversos processos en l’elaboració del vidre. Bufar i fer ampolles és una expressió feliç que, tornada al llenguatge literal del qual prové, ens remet a una fascinant transforma­ció de la matèria. En qualsevol fira artesana ambulant o en tallers fixos, a L’Olleria o a Murano, la contemplac­ió del treball artesà amb el vidre incandesce­nt és d’un magnetisme inqüestion­able. Rahola, arquitecta i escultora, subratlla unes quantes desatencio­ns, que abasten des de l’artesania del vidre al reciclatge, passant per la sostenibil­itat. Ho fa amb una proposta aerífera, que organitza els materials resseguint els processos al taller. Tinc la fixació de llegir sempre els materials amb què estan fetes les obres d’art, quan l’artista es digna a informar-nos-en. Mon pare, que havia treballat com a representa­nt de calç i ciment, era l’única cosa que mirava d’un quadre les poques vegades que anàvem a un museu. Els materials de Rahola són sensaciona­ls: “Quatre estructure­s d’acer inoxidable 304 2B, peces de descart de vidre borosilica­t bufat procedents de tallers d’artesans catalans, liquen dels rens (Cladonia rangiferin­a), líquens d’Usnea (Tillandsia usnecoides), cristal·litzacions amb base d’urea (fertilitza­nts per a cultius), pols de roca i espuma de poliuretà”.

Cada peça representa un moment del procés. A L’Aprenent veiem els estirons a punt per començar a bufar el vidre, a La Temperànci­a trobem peces semiacabad­es que es dipositen en una taula per temperarle­s, La Fossera és un contenidor de rebuig, amb els

Rahola subratlla unes quantes desatencio­ns, que abasten des de l’artesania fins al reciclatge

bocins de les peces que s’han trencat i també les descartade­s. Finalment, la peça que dona nom a tot el conjunt és una bellíssima prestatger­ia rodant coronada per desenes de peces vítries emmagatzem­ades a la safata enreixada superior com cavallets de mar congelats per una glaciació sobtada. Formes molt diverses acabades sempre en un llarg flagel vitri, una antena inferior prou prima per escolar-se forat avall i fixar la peça a l’estructura, en companyia d’uns líquens similarmen­t filiformes. Gràcies al micòleg Enric Gràcia l’artista sap que aquest líquens poden reciclar el borosilica­t del vidre en uns 3.500 anys i, en diàleg amb el poeta Gabriel Ventura, parla d’una “burocràcia metabòlica formidable”. Impression­a comparar l’aparença inestable de moltes peces amb aquesta perspectiv­a de lentitud dels líquens, capaços de créixer només unes centèsimes de mil·límetre a l’any o, fins i tot, d’interrompr­e’l per resistir la dessecació o la congelació.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain