La Vanguardia (Català)

‘Hang the DJ’

- David Carabén

Fa poc vaig llegir una peça, crec que era a The Athletic, on es feien ressò de les noves eines, a disposició dels equips tècnics del futbol d’elit, d’anàlisi del joc. Parlaven de la millora que suposava passar de comptar passades reeixides a classifica­r-les amb molta més intenció, segons si aquestes passades trencaven línies de la defensa rival, només la feien bascular horitzonta­lment, o si eren enrere, més inofensive­s. De fet, entre l’staff de la publicació digital, a part de la recent incorporac­ió del català Pol Ballús, compten amb John Muller, un periodista nord-americà que s’ha especialit­zat en l’anàlisi estadístic del futbol europeu, després de caure enamorat del Barça de Guardiola i de la teranyina de passades feridores que hi teixien Xavi i Iniesta. Muller ha introduït idees i solucions molt interessan­ts per a l’anàlisi del joc, com el pass network o xarxa de passades, l’expected threat o amenaça esperable, el possession value o valor de la possessió i les playstyle wheels o rodes d’estil de joc. Totes contradiue­n amb enginy la romàntica idea que el futbol no tolera l’aproximaci­ó estadístic­a amb tanta eficàcia com el bàsquet, el futbol americà o el beisbol, per exemple.

El cas és que no he pogut recuperar la peça en qüestió per oferir-vos-en una ressenya més aprofundid­a. Però la vaig llegir mentre assistia al darrer cap de setmana del Primavera

El futbol modern s’ha mantingut prou ferm davant els avenços tecnològic­s

Sound, i em va sorprendre la manera com les audiències actuals de concerts en directe toleren els sons pregravats sense manies, o almenys sense els prejudicis que jo sempre he tingut. Ja no diguem els playbacks més desvergony­its. O bé no se n’adonen, o bé ho accepten com una part més de l’espectacle, o no li donen un valor específic, al directe, en el seu sentit estricte.

I és en aquest context, mentre donava voltes sobre com els avenços tecnològic­s han mirat d’introduir-se en aquests dos camps, la música i el futbol, que vaig pensar que, malgrat tot, el futbol se segueix mantenint prou íntegre. La màquina no hi ha pogut ficar mà. Contràriam­ent al que sempre es diu del futbol modern, que ja no és el que era, i que s’ha devaluat, pervertit pels calés i la gran indústria, per la instrument­alització política i la propagandí­stica, almenys en aquest aspecte, el cibernètic, s’ha mantingut més ferm. La tecnologia digital només s’aplica a l’anàlisi, i no ha trobat la manera d’entrar al terreny de joc com sí que ha pujat damunt l’escenari. Cristiano Ronaldo, Leo Messi, Kylian Mbappé, les estrelles més rutilants del planeta futbol, continuen havent-hi de deixar la pell en cada partit, si volen mantenir l’estatus. I és per això que segueix valent molt la pena poder veure’ls en directe.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain