La Vanguardia (Català)

Ledecky lliga el pòquer d’or

La nord-americana completa el seu quart títol al Mundial de Budapest en els 800 lliures, i és la primera nedadora que guanya una prova en cinc mundials seguits

- Toni López Jordà Barcelona

Sense les ombres australian­es de la seva arxienemig­a Ariarne Titmus, a casa, aliena al campionat, i de Lani Pallister, positiu per covid dijous, Katie Ledecky no va tenir rival per penjar-se el quart or dels quatre que perseguia al Mundial de Budapest, aquesta vegada en els 800 lliures, la seva prova fetitxe.

La nord-americana marxa d’Hongria amb dues fites històrique­s més per al seu palmarès: sent la dona que ha guanyat més medalles en la història dels Mundials, 21 –supera les 20 de Natalie Coughlin i segueix de prop Ryan Lochte (27) i Michael Phelps (33)–, i com el primer nedador de la història que guanya una mateixa prova en cinc Mundials consecutiu­s (Barcelona 2013, Kazan 2015, Budapest 2017, Gwangju 2019 i ara).

No hi havia dubtes excessius que l’or dels 800 a Budapest també acabaria penjant del coll de Ledecky. En les sèries eliminatòr­ies de dijous, la nord-americana va marcar el millor registre en 8m17s51, és a dir, 7 segons més veloç que Pallister i que la seva paisana Leah Smith, que va ser la primera que se li va acostar a la final. Però va defallir aviat, després dels primers 50 metres, superada clarament per l’australian­a Kiah Melverton..., que havia estat l’última a classifica­r-se entre les vuit finalistes i va acabar penjant-se la plata.

El domini de Ledecky en els 16 llargs va ser aclaparado­r. Nedant pel carrer 4, en els primers 150 metres ja treia 1 segon a Melverton; la renda va pujar als 2 segons en els 250, als 3,2 en els 400... I així progressiv­ament fins a acumular al final 10 segons d’avantatge sobre l’australian­a i gairebé 11 sobre la tercera, la italiana Simona Quadarella, que s’havia classifica­t amb el setè millor crono.

El rècord mundial aquesta vegada va quedar lluny. Ledecky va marcar a la final de Budapest un discret 8m08s04, molt lluny de la seva plusmarca establerta als Jocs de Rio 2016 (8m04s79).

Ledecky, de 27 anys, amb més o menys ombres, continua sent la dominadora del fons en l’estil lliure des que va irrompre com un tsunami a la piscina del Palau Sant Jordi al Mundial 2013 guanyant el mateix pòquer d’or, amb només 16 anys. Actualment conserva els rècords mundials dels 800 lliures, establert als Jocs de Rio, i dels 1.500 lliures des del 2018.

Tot i això, és veritat que, amb l’edat, el seu domini va declinant i apareixen depredador­es que en qüestionen l’hegemonia. Al maig li va volar la plusmarca mundial dels 400 lliures, arrabassad­a per l’australian­a Ariarne Titmus, la seva gran rival, que també li va pispar la corona olímpica en aquesta distància a Tòquio. Quan tothom esperava un duel d’altura amb la revenja en joc, Titmus es va absentar de Budapest. “No m’interessa el Mundial”, va dir l’australian­a. Preferia prepararse per als Jocs de la Commonweal­th...

Rècord mundial en 4x100 lliures

La penúltima jornada de natació va deixar un nou rècord mundial, en el relleu curt 4x100 lliures, que es va emportar el quartet mixt d’Austràlia a la final davant el Canadà i els Estats Units. Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Madison Wilson i Mollie O’Callaghan –la gran sensació de 18 anys, que es va penjar l’or als 100 lliures– van marcar un històric 3m19s38, que feia miques per només 2 centèsimes el rècord dels EUA establert al Mundial de Gwangju.

Altres dels noms del dia van ser el de l’australian­a Kaylee Mckeown, or en els 200 esquena, i el de l’hongarès Kristof Milak, or en els 100 papallona.

Els 10 segons que va treure a l’australian­a Kiah Melverton il·lustren la seva superiorit­at absoluta

 ?? Tom Pennington / Getty ?? Katie Ledecky pràcticame­nt va nedar sola mitja prova dels 800 lliures, amb totes les seves rivals despenjade­s
Tom Pennington / Getty Katie Ledecky pràcticame­nt va nedar sola mitja prova dels 800 lliures, amb totes les seves rivals despenjade­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain