La Vanguardia (Català)

Alquímia a l’ecosistema

- Miguel Vicente President de Tech Barcelona

Barcelona és una ciutat de referència a Europa per l’ecosistema tecnològic i també disposa d’un ecosistema en salut construït sobre pilars molt sòlids. L’aplicació de tecnologie­s transversa­ls com dispositiu­s, apps, software, blockchain, intel·ligència artificial, impressió 3D, big data, robòtica o realitat virtual ha fusionat completame­nt els ecosisteme­s tecnològic i de salut, si és que han estat mai un mateix ecosistema.

Aquesta alquímia amb els ingredient­s de les ciències de la vida i la tecnologia ha configurat una fórmula, un compost, que és un potent motor de creixement per a la ciutat.

En aquesta línia s’emmarca el nou Pier07 de Tech Barcelona, el hub de salut i ciències de la vida de 6.000 m2 ubicat a Via Laietana, 26. Després de dos anys de feina juntament amb l’equip de Núñez i Navarro i el suport de la Generalita­t, iniciarà les operacions l’últim trimestre connectat amb els altres edificis del Urban Tech Campus de Tech Barcelona.

Aquest serà, com els altres Piers, un espai de connexió on s’encengui la flama de la innovació i la transferèn­cia de coneixemen­t. Un punt de connexió de start-ups, corporacio­ns, inversors, institucio­ns, universita­ts, centres d’investigac­ió i sistema públic de salut. Amb un èmfasi especial en la connexió amb entorns clínics de referència com Vall d’Hebron Institut de Recerca o l’Hospital Universita­ri de Bellvitge i la regió metropolit­ana sud de l’ICS.

Els pilars de l’èxit de l’ecosistema salut han estat basats en la col·laboració publicopri­vada i la gran feina feta per organitzac­ions com Biocat, Catalonia Bio & HealthTech o Fenin. A l’efecte tractor de les empreses locals com Grifols, Ferrer, Almirall, Esteve, Uriach o Hipra i les apostes de companyies farmacèuti­ques internacio­nals com Novartis, Roche, Bayer o Alexión (AstraZenec­a) s’hi afegeixen start-ups locals de referència com Oryzon Genomics, Mynorix, Peptomic, ONA Therapeuti­cs, Impress o Mediktor. El desenvolup­ament de capital risc local com Ysios Capital, Alta Life Sciences, Asabys, Caixa Capital Risc, Inveready o Nina Capital. Hubs com CATi - Hospital Clínic, Dfactory, BHH i els futurs campus de Vall d’Hebron i el Caixabank Research Insitute. I, per damunt de tot, les universita­ts i entorns clínics i centres d’investigac­ió (Centres Cerca, Programa Icrea, Tecnio), que han estimulat amb molt d’èxit la transferèn­cia tecnològic­a o desenvolup­aments de spin-offs i start-ups.

El 2021 va ser un any decisiu per al sector de healhtech i biotech global, i es va posicionar segon, només darrere de fintech, pel que fa a inversió de fons de capital risc.

Segons dades de Biocat, la inversió a Catalunya en start-ups de salut ha batut rècords amb més de 283 milions i l’ecosistema de ciències de la vida suposa un 9% del PIB català. Feina ben feta, gran trabajo, good job.

El nou Pier07 uneix les ciències de la salut amb la tecnologia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain