La Vanguardia (Català)

La SEPI rebutja el pla d’Ezentis i li nega l’ajuda de 70 milions

-

El consell gestor del fons de suport a les empreses que gestiona la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) ha rebutjat que Ezentis rebi un préstec de 70 milions d’euros perquè no reuneix “certs requisits d’elegibilit­at”. La petició d’Ezentis va tenir lloc fa tot just un mes, gairebé al límit del termini de vigència del marc especial de la UE per permetre aquests ajuts d’Estat que vulneren la competènci­a i que conclou el 30 de juny.

Segons va comunicar la firma a la CNMV, la no elegibilit­at implica que la SEPI no continuarà amb l’anàlisi de l’expedient “en la mesura que, en cap cas, es podria seguir l’estimació favorable de la sol·licitud”. La companyia va confirmar que està “analitzant altres alternativ­es per al refinançam­ent del deute”.

Ezentis, que té més de 8.000 empleats i està dedicada a infraestru­ctures d’energia i telecomuni­cacions, va demanar préstecs a la SEPI per valor de 70 milions d’euros. La companyia acumulava un deute financer de 157,3 milions d’euros al tancament del primer trimestre del 2022. Entre les entitats creditores hi ha els fons Arca i Muzinich, així com entitats bancàries com el BBVA, Banco Pichincha, Santander, CaixaBank i EBN.

Ezentis va perdre 139,6 milions d’euros el 2021, una mica més del triple que els 40,1 milions que va registrar el 2020, després del sanejament comptable dels actius que tenia en diversos països de Llatinoamè­rica, dels quals ha decidit sortir per centrar les seves operacions a Europa, segons va informar en un comunicat.

A més a més, a la junta general d’accioniste­s celebrada dilluns el president del consell d’administra­ció d’Ezentis, Enrique Sánchez de León, va assegurar que estan “estudiant les accions legals que poguessin correspond­re” després d’identifica­r “una sèrie d’irregulari­tats comptables” que van afectar la informació presentada en exercicis anteriors al 2021 per un import conjunt de

12,4 milions.

L’esdevenir de l’empresa – el primer accionista és José Elías (Audax, La Sirena)– no presagiava res de bo. Des de principis del 2022, la cotització de la companyia, suspesa ahir per la CNMV, ha caigut un 40%. I en cinc anys perd més d’un 85% del seu valor. Ara, després de fallar l’accés a la SEPI –que es defineix com una solució d’últim recurs–, el panorama és molt incert.

L’empresa assegura que estudia alternativ­es per al refinançam­ent del deute, que ascendeix a uns 160 milions

 ?? ?? José Elías, principal accionista
José Elías, principal accionista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain