La Vanguardia (Català)

Les hipoteques es frenen per la por de la inflació i la pujada de tipus

Els crèdits per comprar un pis creixen a l’abril un 4,5%, la taxa més baixa des del febrer del 2021

- Rosa Salvador

La pujada de la inflació i l’expectativ­a de la pujada de tipus han començat a fer efecte finalment en la concessió d’hipoteques, que va frenar bruscament a l’abril: es van firmar 33.423 hipoteques per comprar habitatge, un 4,5% més que un any abans, la menor taxa de creixement des de febrer del 2021, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE).

Tot i que la signatura d’hipoteques porta 14 mesos consecutiu­s de pujades, la taxa de creixement interanual s’ha reduït en gairebé 14 punts respecte a la del mes anterior (quan va ser d’un 18%). Les entitats financeres van prestar 4.754 milions d’euros per a la compra d’habitatge, un 6,8% més que un any abans, però un 24,8% menys que al març. La hipoteca mitjana va ser de 142.253 euros, un 2,2% més que l’abril del 2021, però un 2,4% menys que al març.

Segons Juan Villén, responsabl­e d’hipoteques del portal Idealista, “les dades del mes d’abril ja mostren l’anunciat alentiment del creixement respecte al començamen­t d’any, que molt previsible­ment es mantindrà a les estadístiq­ues dels pròxims mesos”. Amb tot, “continuen sent xifres molt positives”, va assegurar la directora d’Estudis de Fotocasa, María Matos, “ja que superen els nivells del 2020 i no havíem tingut mai un abril tan positiu des del 2010”.

Óscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, va explicar que a Catalunya s’han firmat 6.141 hipoteques a l’abril, un 13,5% més que fa un any. Durant els quatre primers mesos de l’any, va explicar, s’han firmat 25.594 hipoteques, que equivalen a un 76,9% dels habitatges venuts. Aquesta diferència s’explica en part per inversors, que compren en efectiu, sense hipotecar l’immoble. Però una altra part important correspon a hipoteques que se signen per canviar d’entitat bancària sense recórrer a una subrogació, una fórmula que promouen alguns bancs per evitar una contraofer­ta del banc original que retingui el client.

Segons l’INE, a l’abril es van canviar al registre les condicions de 13.034 hipoteques (un 40,9% menys), de les quals 10.803 van ser novacions (pactades amb la mateixa entitat financera), mentre que els préstecs que van canviar d’entitat (subrogacio­ns al creditor) van ser 1.735 (un 40,3% menys). Un 25,4% d’aquests canvis va ser a causa de modificaci­ons dels tipus d’interès.

A l’abril es va marcar un rècord d’hipoteques firmades a tipus fix: un 75,3%, que es van firmar a un tipus mitjà d’un 2,65% (contra un 2,16% les d’interès variable). A l’abril l’Euribor encara era negatiu (-0,02%), però Matos va advertir que durant els últims mesos s’ha produït “un canvi d’estratègia per part de les entitats financeres, que han fet més atractives les hipoteques variables i han encarit les fixes, que han estat el producte estrella del 2021”.

La firma d’hipoteques va baixar a l’abril a Extremadur­a (-12,7%), Madrid (-9,5%), Comunitat Valenciana (-7,1%), La Rioja (-3,3%) i País Basc (-3,2%).

 ?? ?? Anunci de crèdits a l’aparador d’una entitat financera
Anunci de crèdits a l’aparador d’una entitat financera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain