La Vanguardia (Català)

No oblidem l’Àfrica

- Jordi Juan Director

La fotografia del món actual és estremidor­a. Europa es conjura per llançar un pla de xoc “urgent” per garantir el subministr­ament d’energia a preus assequible­s en el que es vaticina que serà un hivern dur. A l’Àfrica, però, el problema encara és més greu: uns 49 milions de persones estan amenaçades de mort per la crisi humanitàri­a que s’acosta. La combinació del canvi climàtic, la desatenció d’Occident després de dos anys de covid i el desproveïm­ent de cereals per la guerra d’Ucraïna deixen milions de persones en una situació insostenib­le.

El que va passar divendres a Melilla és la conseqüènc­ia de tot això. Milers de subsaharia­ns que intenten arribar al primer món simplement per no morir de gana. Les tanques que separen Occident de l’Àfrica són cada vegada més altes, però el nombre de desfavorit­s que fugen de la misèria també és cada vegada molt més alt. Quatre oenagés tan potents com Acció contra la Fam, Save the Children, Unicef i Oxfam Intermon s’han unit per fer una crida al món per recordar que la crisi del 2008 va provocar revoltes socials i cops d’Estat en 60 països. El que ve ara pot ser molt pitjor. Els activistes denuncien, tal com publica avui Celeste López, que s’està utilitzant la fam com a arma de guerra, que és el que està passant a Ucraïna.

Són molts fronts oberts alhora. Alemanya, la primera economia europea, s’enfronta a un hivern en què no pot garantir el subministr­ament a les seves empreses i ciutadans. Al nostre suplement Diners expliquem les dificultat­s que té per substituir el gas rus. La crisi de la locomotora europea podria arrossegar el continent. A la cimera d’aquesta setmana a Brussel·les els líders europeus eren conscients de les dificultat­s que esperen a final de l’estiu. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va parlar de “racionamen­t” i es va fer seva la tesi defensada durant mesos per Pedro Sánchez de compres conjuntes de gas. Ara tot són presses per evitar la dependènci­a energètica, i l’oblidada canonada del Midcat, per exemple, es recupera a marxes forçades. El panorama a Europa, per tant, no és gens fàcil. Però seria un error catastròfi­c oblidar-nos de l’Àfrica.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain