La Vanguardia (Català)

Costa desafia la Ibèria radial

El Govern de Portugal prioritza l’AVE amb Vigo a l’enllaç amb Madrid

- Anxo Lugilde

Portugal està trencant el disseny radial de l’alta velocitat ferroviàri­a a la península Ibèrica. Suposava l’extensió a l’altre costat de la frontera del model espanyol, aquest en què és quatre hores més ràpid viatjar d’A Coruña a Barcelona per Madrid que no pas directamen­t.

Fins que la crisi financera el va fer enrere, el pla lusità consistia a unir les dues capitals per Extremadur­a. Ara la prioritat és la línia Lisboa-Porto-Vigo i està pendent el debat amb les autoritats espanyoles sobre si la connexió a la xarxa espanyola es fa a través de la ruta tradiciona­l de Salamanca o de Madrid, segons el primer ministre, António Costa. Aquest acaba de posar un lema al seu mapa ferroviari: “Espanya és molt bonica, no només és Madrid”.

És paradoxal que aquest intent d’alteració, en principi a escala limitada, del disseny radial ferroviari espanyol estès a tota la península Ibèrica, impulsat per Espanya, que presumeix de ser un dels països més descentral­itzats del món, l’encapçali el que figura entre un dels més centralitz­ats del planeta, Portugal. Si bé ara està immers en un procés de descentral­ització administra­tiva, de moment al seu territori continenta­l l’estructura es basa en el Govern i els ajuntament­s.

Ja el juny del 2020, en una entrevista a La Vanguardia, Costa expressava les seves idees sobre la qüestió de l’AVE entre Espanya i Portugal: “Hem de reflexiona­r sobre les connexions ferroviàri­es amb Espanya, sense obsessiona­r-nos amb la connexió entre Lisboa i Madrid. Cal pensar en la connectivi­tat de les ciutats portuguese­s amb una xarxa ibèrica d’alta velocitat. No només és la relació de Lisboa amb Madrid, hem de pensar en la connexió de Porto amb Galícia, la connexió amb Sevilla, amb Barcelona... Hem de tenir una visió global de la península Ibèrica, no reduïda a la relació entre les dues capitals”.

Amb aquestes declaracio­ns, el primer ministre portuguès, socialista, i que des del gener disposa de majoria absoluta, trencava dos tabús. Un era el geogràfic, el de no portar fins a més allà de la raia (la ratlla, la frontera, dit en portuguès) el model espanyol de l’alta velocitat, amb aquest disseny radial ibèric en què treba-llava el segon lustre d’aquest segle el govern del socialista Sócrates, amb l’oposició dels conservado­rs.

L’altre tabú era de caràcter polític. Perquè una vegada que la dreta, en la dura realitat del rescat financer, va anul·lar el projecte de l’AVE portuguès, que també incloïa la connexió entre les seves dues grans ciutats i un ramal a Vigo bastant fantasmal, la qüestió va desaparèix­er del debat públic.

Costa va arribar a dir que, després d’haver-hi aquest desacord entre els dos grans partits polítics portugueso­s, l’alta velocitat s’havia convertit en una qüestió tancada, que creia que podia estar fins i tot vigent en la present legislatur­a. Tot i així, no deixava de plantejar la que per a ell és la qüestió capital, la de com s’incorpora Portugal a la molt potent xarxa de què s’ha dotat Espanya.

El tabú el va trencar definitiva­ment el Govern de Costa el 2020 en presentar el seu programa d’inversions fins al 2030, en què s’inclou la línia de l’AVE per unir en una hora i quart Lisboa amb Porto i que costarà 4.300 milions.

La connexió Porto-Vigo serà de 55 minuts. L’Executiu portuguès ha apressat diverses vegades l’espanyol que projecti el tram entre la frontera i aquesta ciutat gallega, on connectarà amb l’Eix Atlàntic d’alta velocitat.

En el pas següent, per a Costa la paraula clau és xarxa, en el sentit de com s’integra Portugal al conjunt de l’alta velocitat espanyola. I aquí, com va explicar en una entrevista recent a EFE, hi apareix l’alternativ­a anterior, la de Madrid, per Évora i Badajoz, o “aquella connexió tradiciona­l que vam tenir al llarg de segles i desenvolup­a un eix entre Aveiro i Salamanca, que permet derivar Madrid i altres punts de la península”.

“Espanya és molt bonica, no només és Madrid” és el lema que Costa ha posat al seu mapa ferroviari

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? Estació de São Bento, a Porto, dimecres: té vint mil rajoles, amb escenes històrique­s, instal·lades entre el 1905 i el 1906
NURPHOTO / GETTY Estació de São Bento, a Porto, dimecres: té vint mil rajoles, amb escenes històrique­s, instal·lades entre el 1905 i el 1906

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain