La Vanguardia (Català)

‘Vanguardia Dossier’ analitza el rearmament nuclear

Quina és l’amenaça real d’una guerra de dimensions nuclears?

-

El replegamen­t internacio­nal dels EUA – amenaçat per la Xina, el príncep que li disputa el tron–, una Rússia que deleja reconqueri­r el que va tenir antigament i una UE tocada per la guerra i debilitada per les diferèncie­s entre els estats membres. Cada un d’aquests agents juga un paper fonamental al tauler d’escacs d’aquesta era nuclear.

“Si el nombre total d’armes nuclears ha baixat des d’unes 14.540 fa cinc anys fins a unes 12.705 a hores d’ara, no estem gairebé 2.000 bombes més segurs?”. Amb aquesta pregunta enceta l’investigad­or Matt Korda, a l’últim número de Vanguardia Dossier, el seu periple per les interiorit­ats del rearmament nuclear. El panorama no és gaire esperançad­or: “Els països amb armament nuclear no es mostren gaire interessat­s a adoptar mesures que ofereixin transparèn­cia i previsibil­itat en un món d’altra banda imprevisib­le”.

La guerra entre Rússia i Ucraïna, amb tots els seus intermedia­ris, ha reduït el tractat de Noprolifer­ació a no res, tot donant forma a “un nou paradigma de seguretat marcat per la dependènci­a d’armes nuclears” (Dan Smith). El control d’armes s’ha convertit, en aquest escenari, en un vast terreny vedat pel qual només es pot passar de puntetes.

Un terreny que, complex i reservat als que mouen els fils, posa preguntes damunt la taula: Qui afavoreix la pau nuclear? És just negar la pau a qui no té armes atòmiques? La cursa armamentís­tica és un pou sense fons? Quina és l’amenaça real d’una guerra de dimensions nuclears? I com s’implementa la digitalitz­ació i la intel·ligència artificial en la nova guerra freda? Vanguardia Dossier s’endinsa en aquestes qüestions.

La doctrina nuclear allunya així el focus d’altres problemàti­ques prioritàri­es en el nostre temps, com ara el canvi climàtic, les pandèmies o la violència sistemàtic­a en alguns estats.

El desarmamen­t, que en algun moment va ser un imperatiu humanitari i mediambien­tal, és ara un somni del passat, relegat a declaracio­ns obligades i buides de responsabl­es polítics. Mentrestan­t, les potències proven de consolidar el control sobre els seus contrincan­ts.

I no només les potències –explica Lydia Wachs–, també altres actors amb arsenals nuclears més petits, com el Regne Unit, França, l’Índia, el Pakistan i Israel, s’han afegit a la modernitza­ció del seu armament nuclear. Al seu torn, Corea del Nord augmenta el seu poder dissuasiu: “Ja no és un país proliferad­or, sinó posseïdor d’armes nuclears”, subratlla Ankit Panda. També Austràlia vira de rumb, amb un acord que s’allunya de les polítiques habituals d’un país molt actiu contra la proliferac­ió.

Davant aquest progressiu rearmament militar que sembla abocar-nos a l’abisme, apareix una mica de llum. L’esperança, segons Toby Dalton, és que l’energia nuclear alimenti la transició dels combustibl­es fòssils cap a l’ús de les renovables en la lluita contra la crisi climàtica.c

El desarmamen­t, que va arribar a ser un imperatiu humanitari i mediambien­tal, ara és un somni

La invasió d’Ucraïna ha reduït el tractat de No-proliferac­ió a no res

 ?? ?? Com recorda Álex Rodríguez, director de ‘Vanguardia Dossier’, més de trenta països han flirtejat amb les armes nuclears, disset han engegat programes per a disposar-ne i nou en tenen un arsenal.
Com recorda Álex Rodríguez, director de ‘Vanguardia Dossier’, més de trenta països han flirtejat amb les armes nuclears, disset han engegat programes per a disposar-ne i nou en tenen un arsenal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain