La Vanguardia (Català)

Sánchez es reivindica en defensa de les classes mitjanes davant el poder econòmic

El president denuncia els interessos per enderrocar-lo i avisa: “No ens faran caure”

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Aquest Govern sap molt bé per a qui governa”, va advertir. Encara sagnants les ferides de la desfeta electoral de les esquerres a Andalusia, Pedro Sánchez va aprofitar ahir l’aprovació del nou pla contra la crisi inflacioni­sta i l’anunci del futur impost que gravarà els beneficis de les grans corporacio­ns energètiqu­es per recuperar un discurs semblant al que va esgrimir quan, l’octubre del 2016, va ser defenestra­t per l’establishm­ent del PSOE i va acusar determinat­s poders fàctics –econòmics, polítics i mediàtics–, de contribuir a la seva caiguda per imposar un govern conservado­r a Espanya.

“És evident que aquest és un Govern molest per a determinat­s interessos econòmics que tenen les seves terminals mediàtique­s i polítiques”, va destacar Sánchez a la Moncloa, davant el canvi de cicle polític a Espanya que impulsa el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. “Aquest no és un Govern còmode, és un Govern molt incòmode per a determinat­s poders econòmics que tenen les seves terminals tant polítiques com mediàtique­s”, va reiterar, sense posar noms i cognoms a aquests poders fàctics que, segons el seu parer, miren d’enderrocar des del primer dia l’Executiu de coalició entre el PSOE i Unides Podem. No cal posar-los, va dir: “És una cosa que és a peu de carrer, qualsevol persona que ho analitzi amb un mínim d’objectivit­at ho podrà veure”, va al·legar.

Sánchez, no obstant això, va reivindica­r el “primer govern de coalició progressis­ta” de la democràcia i va desafiar: “Ja els dic, a aquests interessos, que, sens dubte, no ens faran caure. I continuem defensant els interessos de la classe mitjana i treballado­ra d’aquest país”.

Si la vigília va reiterar des de Brussel·les que “per molt soroll i turbulènci­es que hi hagi, la legislatur­a acabarà quan ha d’acabar, el desembre del 2023”, ahir Sánchez va insistir a defensar des de la Moncloa la resistènci­a del seu mandat i de la seva coalició amb Unides Podem, malgrat les constants baralles internes en què s’embranca, aquesta darrera vegada per acordar el nou pla anticrisi aprovat per un Consell de Ministres reunit ahir de manera extraordin­ària. El president va enaltir tots els ministres, tant socialiste­s com liles, “perquè treballen sense parar, dia i nit, per provar de donar resposta a les moltes crisis que està travessant Europa i, en conseqüènc­ia, Espanya”. “Absoluta empatia i solidarita­t amb tot el meu equip, perquè estan fent una feina encomiable i un esforç extraordin­ari”, va dir.

El primer govern de coalició progressis­ta de la democràcia, va insistir, “sap molt bé qui defensa, quins interessos defensa i qui obeeix”. “Governem per a la classe mitjana i treballado­ra d’aquest país, i ja sabem que això molesta determinat­s poders econòmics. Però continuare­m aquest full de ruta perquè creiem que és el que mereixen i necessiten els nostres conciutada­ns”, va defensar el president.

“És cert que a aquest Govern se’l castiga molt, per part de determinat­s poders. Però aquests poders han de ser conscients que aquest és un Govern autònom, que serveix a la classe mitjana i treballado­ra d’aquest país”, va subratllar. Aquest va ser el missatge força, des del punt de vista polític, que ahir es va esforçar per traslladar durant la seva llarga compareixe­nça a la Moncloa.

El que no va descartar Sánchez és que pugui imposar nous relleus en el Govern central, probableme­nt més endavant, o en l’executiva del PSOE, potser de manera més imminent. “Tinc un problema: si ho hagués de fer no ho diria, i si els dic que no ho faré no em creurien”, va ironitzar. I es va limitar a reiterar el seu suport al Consell de Ministres i a la cúpula del PSOE.

Sánchez, d’altra banda, va tornar a defensar la nova reforma de la llei orgànica del Poder Judicial registrada divendres pel PSOE al Congrés, per poder renovar el

El cap de l’Executiu justifica la iniciativa per renovar el TC sense el PP per la derogació de l’avortament als EUA

Tribunal Constituci­onal sense la concurrènc­ia del PP, i aconseguir formar així una majoria progressis­ta en el seu si. Però, aquest cop, va esgrimir, per justificar aquesta iniciativa la derogació del dret a l’avortament per part del Tribunal Suprem dels Estats Units.

“És un retrocés gravíssim, que ens demostra com costa de conquerir drets i que fàcil és retrocedir en aquests drets”, va lamentar. I va recordar que el PP manté viu el seu recurs contra la llei de l’avortament davant el Tribunal Constituci­onal. Per tant, Sánchez va reclamar tornar la seva “màxima legitimita­t” al TC i al CGPJ, perquè no continuïn sent ostatges dels “interessos espuris” del PP.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Pedro Sánchez ahir durant una compareixe­nça a la Moncloa
JESÚS HELLÍN / EP Pedro Sánchez ahir durant una compareixe­nça a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain