La Vanguardia (Català)

El valor d’una víscera

- Màrius Carol

Jair Bolsonaro, el populista que és al capdavant del Brasil, ha aconseguit que Portugal li presti el cor en formol de l’emperador Pere I, que es troba en un mausoleu de granit de l’església de la Lapa, a Porto. Aquest personatge es considera l’artífex de la independèn­cia brasilera, però també un instrument de les elits per mantenir l’esclavisme. A Bolsonaro li interessa posar en relleu la seva considerac­ió de militar que va representa­r l’ordre i la disciplina, i els malpensats creuen que amb el seu record pretén justificar un cop militar, coincidint amb les eleccions de l’octubre, just després del bicentenar­i de la independèn­cia.

És curiosa aquesta fascinació per guardar cors de personatge­s històrics en determinat­s països. A Àustria disposen del Herzgruft, literalmen­t cripta dels cors, que és una cambra que conté totes aquestes

Bolsonaro aconseguei­x que Portugal li presti el cor en formol de l’emperador Pere I

vísceres de la dinastia dels Habsburg des del 1654. La col·lecció de 54 òrgans la va iniciar el cor del rei Ferran IV i es pot visitar al palau de Hofburg, a la ciutat de Viena.

També, la Generalita­t de Catalunya va decidir conservar el cor del president Francesc Macià quan va morir, el dia de Nadal del 1933. Va ser Josep Tarradella­s qui se’l va emportar a l’exili. Joan Esculies, al seu llibre Tarradella­s, una certa idea de Catalunya, explica que l’estiu del 1965, sent de visita Josep Bricall al Clos de Mosny, on vivia el president, li van trucar de la Société Géneral de Tours perquè la seva caixa forta perdia un líquid que penetrava en les contigües. L’urna de plom que guardava el cor de Macià s’havia foradat i se la va haver d’emportar a casa, i amagar-la perquè la seva dona, Antònia, no s’angoixés amb la relíquia. Extreure-li el cor va ser una ocurrència del conseller de Cultura i poeta romàntic, Ventura Gassol, que es va inspirar en la tradició dels Habsburg i tenia intenció d’exposar-lo a l’església de la Ciutadella. Quan va tornar, Tarradella­s la va dipositar al panteó on és enterrat Macià.

Potser aquesta història va inspirar a David DeMaría la seva cançó He guardado el corazón, en què diu: “Y he guardado el corazón para mantenerlo vivo / en la nevera. / Y siento voces en el silencio de la noche / por la escalera”. Quin cangueli.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain