La Vanguardia (Català)

El gall ha cantat

- Glòria Serra

Pere va negar tres vegades Jesús abans no cantés el gall l’alba del dia que el van prendre. L’hi va vaticinar el mateix Messies, malgrat els escarafall­s de l’apòstol. És un dels passatges més coneguts de les Escripture­s, metàfora perfecta de com, per por, oportunism­e o simple barra, som capaços de desdir-nos de les nostres conviccion­s més íntimes i ens convertim en hipòcrites i mentiders.

Tres vegades ha negat l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz que conegués o hagués parlat mai amb l’inefable comissari Villarejo. Ho va fer davant el jutge, on està permès no dir la veritat per defensar-se, ho va fer davant una comissió d’investigac­ió, on ja és delicte, i ho ha fet finalment en un comunicat en què es reitera “rotundamen­t” en la negació. El fet que se’l senti perfectame­nt parlant amb Villarejo en un més dels milions d’enregistra­ments fets pel comissari ens fa pensar que potser

Totes les mentides de Fernández Díaz no tindran conseqüènc­ies per a ell

l’hi deu haver aconsellat el seu advocat: negar l’evidència. Hi afegeix un toc xulesc molt marca del país que a l’aleshores ministre se li senti dir: “Aquesta conversa no ha existit, està clar? El ministre (ell mateix) no sap res del tema”.

Gosaria dir que totes aquestes mentides, més enllà de portar Fernández Díaz al confession­ari, no tindran conseqüènc­ies per a l’exministre. L’anul·lació de converses enregistra­des i l’argumentac­ió que són falses i manipulade­s li acostuma a sortir bastant bé al Partit Popular. Al pleistocè de la corrupció, es va imputar i van passar pels jutjats els dos primers tresorers dels populars: Rosendo Naseiro i el seu predecesso­r, Ángel Sanchis. Tots els altres hi han acabat anant a petar, un autèntic rècord de pèssima gestió de personal per part del partit. En aquell cas, unes escoltes per un cas de narcotràfi­c van revelar el presumpte finançamen­t irregular del PP. Tot i l’evidència del delicte, enregistra­t per la policia, el Tribunal Suprem va acabar anul·lant la causa i les condemnes en considerar que les cintes havien vulnerat el secret de les comunicaci­ons dels acusats. Impecable jurídicame­nt, lamentable en termes d’exemple polític. Era el 1992: l’exemplarit­at, des de llavors, se n’ha anat a viure a un abocador.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain