La Vanguardia (Català)

El progrés és imparable

- Josep Martí Blanch

Tot en ordre. La Generalita­t demana que no se salti per damunt de les fogueres! Cada dia més infantils, més tractats com xaiets obedients. Les fogueres de Sant Joan són per saltar-les, per fer poble i tradició. I si et cremes, ja sabies a què t’arriscaves!”. El comentari l’escriu a les xarxes socials el periodista Miquel Macià poques hores abans que la flama del Canigó arribi puntual a tots els pobles i ciutats de Catalunya per prendre foc a les foguerades que il·luminaran la nit més curta de l’any.

Els qui coincidim en posicionam­ents d’aquest tipus lliurem una guerra absolutame­nt perduda. La possibilit­at de gestionar individual­ment el risc s’empetiteix cada cop més. Un ja ni tan sols pot banyar-se els dies de fortes onades en el cas que així ho desitgi. De moment, els fogons i els llits es mantenen al marge de l’Administra­ció i del seu interès per governarno­s la vida sencera, però com que aquesta es comporta com un ens gasós acabarà per ocupar tot l’espai existent, i no tardarà a arribar també a les cuines i als dormitoris. Els qui assisteixe­n complaguts a l’eliminació de l’individu com a variable principal en la gestió del risc utilitzen tres arguments que combinen perfectíss­imament entre si. Un de caràcter paternal –és pel vostre bé–, un altre de caràcter solidari –si et poses en risc algú haurà d’ajudar-te i aquest altre també pot acabar prenent mal– i un tercer de caràcter utilitaris­ta –si et fas mal, acabaràs costant diners al sistema públic de salut–. Bones intencions, altruisme i finances públiques són una tríada invencible. No toca res més que rendirse i acceptar que, per aclaparado­ra majoria, el camí que hem decidit recórrer sense possibilit­at de retorn és aquell que permet al leviatan decidir per nosaltres. Aquesta manera de procedir comporta de retruc un avantatge afegit per al ciutadà: deixa de ser culpable de res. Cedeix poder de maniobra i iniciativa, però a canvi queda alliberat de responsabi­litat. Tot són avantatges.

El geni popular es manté encara a la revetlla de Sant Joan. Però el foc ha patit un procés d’institucio­nalització. Ja no el comandem el populatxo. La flama ha passat a ser, en certa manera, el punt final d’un expedient administra­tiu. Ja no són els adolescent­s, amb els nens amb tasques subalterne­s i amb la supervisió dels adults, els qui aixequen les pires. Aquesta feina queda reservada ara a les brigades municipals, que l’exerceixen amb un profession­alisme només a l’abast dels servidor públic, sigui aquest funcionari o empleat d’una empresa de serveis. Els palets industrial­s han substituït els trastos vells de fusta que les colletes de marrecs anaven rebuscat per les cases dels veïns abans de la revetlla. Les torxes sucades amb resina o petroli han desaparegu­t de les mans de les criatures. Moltes fogueres compten amb perímetres de seguretat. Com s’escau si un aspira a ser conseqüent amb la societat de la profilaxi de què formem part.

Alguna empresa –si pot ser amb bons contactes amb l’Administra­ció per assegurar-se el tret– hauria d’estar treballant en les fogueres del futur que podrien posar fi a tots els nostres problemes: pires que apareixeri­en projectade­s davant dels nostres ulls i començarie­n a cremar només de pitjar el botó de play d’un projector hologràfic 7D. Amb aquestes falses fogueres no hi hauria cremades, les emissions de CO2 serien inexistent­s i no deixarien el rastre d’una muntanya de cendres. S’ha de constituir la start-up SafeBonfir­e (Foguera Segura) de seguida. Hi ha un negoci interessan­tíssim a fer amb un ROE que ho petaria. Ja m’imagino l’entusiasta roda de premsa conjunta dels consellers d’Interior i Salut de torn anunciant la compra de l’equipament: Catalunya ha dit prou a les cremades i incendis per culpa de les fogueres.

Quedaria per solucionar el malestar dels gossos i gats a compte dels petards. Aquest és el nou tema que aflora a la superfície del debat públic ara que les mascotes exerceixen el rol de fills nascuts amb quatre potes. Sant Joan, esclar, és una festa d’humans i com a tal netament antropocèn­trica en la seva concepció. Així doncs, alguna cosa hauria de ferse amb l’abús que tant de dolor físic i psicològic provoca gratuïtame­nt als cans i mixos convertits ja en reis de la casa. La solució només serà possible si invertim prou en investigac­ió. Que ens costi el que ens hagi de costar, però hem de trobar tant sí com no la fórmula del petard silenciós.

Guaiteu el Sant Joan del futur: traques mudes i fogueres de mentida. La revetlla somniada en què res ni ningú pren mal va agafant forma. El progrés és imparable.

Traques mudes i fogueres de mentida, la revetlla en què res ni ningú pren mal va agafant forma

 ?? KIKE RINCÓN / EP ??
KIKE RINCÓN / EP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain