La Vanguardia (Català)

Mirar per veure

- Joan-Pere Viladecans

Riera avall, en l’ancestral i estival cita amb el mar, tota una pinacoteca de tipus. Siluetes animades circulant pel paisatge immòbil, repetint, una vegada més, el camí prehistòri­c heretat, el de sempre. La tendència i la natural volença cap a la platja i la gresca. La rivalitat amb l’acaloramen­t, el sol blanc, la xafogor i els dies llargs. El teló multiblau del mar ja surt de la taxidèrmia hivernal. Nens, joves i vells, junts, o al seu aire, diverses generacion­s unides per la joia.

Una rua de possibles personatge­s, alguns fugint de la seva ombra quotidiana demanen, sense potser saber-ho, a algú que els converteix­i en protagonis­tes de ves a saber què. Un assumpte pirandelli­à. L’estrèpit infantil i els deambulant­s que arribats a l’edat de les pastilles ja saben que un no pot anar enlloc d’on no pugui tornar caminant. Sí, un respecte a la saviesa anònima. I a la prudència popular. Sorra-sal-aigua-aire-cel. I cossos amb pocs farbalans que majoritàri­ament són només bonics perquè són humans. I què? Mai un cos perfecte no ha deixat de ser avorrit; a la dictadura d’influencer­s i cretins diversos, ja ho saben: ni cas.

Una contemplac­ió sorprenent: la desfilada, l’espectacle humà de vida i llibertat en una rambla mediterràn­ia. És més agradable pensar que fer, però per damunt de tot mirar. Proveu-ho. Mirar per veure. I per poc que l’improvisat tafaner cavil·li veurà passar per l’endurida torrentera seca comparses amb una retirada a l’Esperancet­a Trinquis, Quim Federal, potser l’Ós Nicolau i qui sap si alguna reminiscèn­cia més de la imatgeria espriuana. Una processó de gargots immortals. Un fresc maresmenc.

El Maresme és així: una ironia mediterràn­ia. Una costa sense bravura. Un litoral de pobles encadenats que vessen pels rials. Un marc existencia­l de llum ataronjada i amable; el càlid contrallum matinal com de bombeta antiga. Un mar culte, grisenc, tirant a dòcil i carregat de dols que porta anys de sarcòfag líquid d’éssers humans. Muntanya, vent, pluja, son, tro. I quan l’hivern de cop es despulla, un tropell de cavalls ferotges i sense brida avança tempestes per les rieres. La mort entra sense citar-la. Sí, el Maresme també és així.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain