La Vanguardia (Català)

La gran batalla de l’atenció

En l’era del telèfon mòbil, les notícies competeixe­n amb estímuls perfectame­nt dissenyats per captar l’interès de l’usuari

- Joel Albarrán

Durant segles, el text imprès va tenir el monopoli de la transmissi­ó de la informació més enllà dels recomptes orals. Per estar ben informat, eren imprescind­ibles els llibres i més endavant la premsa escrita. Després van venir la ràdio i la televisió. i, finalment, la revolució d’internet i els telèfons mòbils. Aquests meravellos­os dispositiu­s que tots duem a la butxaca han posat a l’abast de qualsevol ciutadà o col·lectiu la capacitat de comunicar, interrelac­ionar-se i organitzar-se a nivell global. També han donat peu al naixement de megacorpor­acions digitals que ho saben tot sobre nosaltres (fins i tot escolten les nostres converses en la intimitat de la llar “per millorar el servei”), mentre incomptabl­es capçaleres històrique­s es veien obligades a abaixar la persiana.

els grans diaris amb la capacitat, visió i agilitat necessàrie­s s’han pogut adaptar al nou ecosistema digital, sense renunciar per això a fixar diàriament el pas de la història en les seves edicions impreses. Paral·lelament, han nascut mitjans exclusivam­ent digitals que són mostra de la inesgotabl­e missió social i vitalitat del periodisme.

Al llarg del procés, però, una part de la societat ha tendit a desconnect­ar-se dels mitjans de comunicaci­ó o ha arribat a l’edat adulta sense sentir la necessitat d’incorporar-los a la seva vida. els últims vuit anys, el percentatg­e d’espanyols molt interessat­s en la informació ha caigut del 85% al 55%. Fins i tot un 35% ja afirma que sovint evita les notícies (per embafament, desinterès...). Són dades del Digital news Report, l’estudi més important sobre consum de notícies, elaborat pel Reuters institute de la universita­t d’Oxford i que a espanya compta amb la participac­ió de la universita­t de navarra. L’informe ha de situar-se aquest any en el context de l’aclaparame­nt vital i empatx informatiu generats per la pandèmia, però també té la seva cara positiva: els mitjans amb llarga tradició i història a l’esquena no només mantenen el prestigi i són els més consultats, sinó que consoliden els seus models de subscripci­ó digital. “Pagar per notícies comença a ser un hàbit normalitza­t”, assenyala el Digital news Report, que es presenta sota el lema “Reconnecta­r amb les audiències de notícies”.

en l’era dels telèfons mòbils, la guerra per l’atenció és despietada: les grans tecnològiq­ues saben molt bé com enganxar-nos a les seves aplicacion­s amb els impulsos i estímuls precisos. Competir-hi i alhora informar amb serenitat i responsabi­litat és un repte fenomenal. Però explicar bones històries i fer bon periodisme (per convèncer i captivar els qui habitualme­nt no ens llegeixen i assegurar-nos la fidelitat dels qui sí que ho fan) sempre ho ha sigut.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain