La Vanguardia (Català)

“Vull que la meva medecina sigui legal”

Pacients que prenen cànnabis contra el dolor expliquen l’odissea de l’ús terapèutic de la planta que ara es regularà

- Marta Ricart

Eva Cortina té 41 anys i des de fa uns quants anys pren cànnabis per alleujar el fort dolor que li causa l’endometrio­si. En pren malgrat que l’hi retreuen, fins i tot familiars i amics. “És estigmatit­zador, però ara és la meva medecina; per mi és una opció terapèutic­a més” davant un dolor diari i sense cura, explica. Pacients com l’Eva o com Pilar Arranz, que en prenen per alleujar la rigidesa muscular i el dolor per l’esclerosi múltiple, sens dubte es beneficiar­an de la regulació de l’ús medicinal del cànnabis, ja que el Congrés dels Diputats va aprovar dimarts una subcomissi­ó, que serà una realitat d’aquí sis mesos.

“Dimarts vaig ser feliç”, afirma l’Eva. “És una esperança, perquè vull que la meva medecina sigui legal, que deixi de ser il·legal”, afegeix la Pilar, madrilenya com l’Eva. Més de 300.000 espanyols prenen cànnabis amb finalitats terapèutiq­ues, estima l’Observator­i Espanyol del Cànnabis Medicinal, plataforma d’entitats de pacients, metges i investigad­ors que ha impulsat que se’n reconegui l’ús.

Per la presidenta de l’Observator­i, Carola Pérez, l’Eva va arribar al cànnabis després de coincidir en un curs i a l’associació Dosemocion­es. A més, l’Eva presideix Moviendosp­ain, associació d’afectades per endometrio­si. “No parlem de medicació; si algú ens demana informació, el derivem a especialis­tes”, assegura. Però el boca-orella de les propietats terapèutiq­ues del cànnabis circula des de fa més de 20 anys, quan el van començar a reivindica­r pacients amb sida o amb càncer que van descobrir que els alleujava el dolor, les nàusees i els vòmits de la quimioterà­pia.

Els defensors del cànnabis terapèutic afirmen que alleuja símptomes d’unes trenta patologies. “Em molesta que diguin que falten evidències científiqu­es de la seva eficàcia; se’n permet l’ús en molts països, cal que s’estudiï més. I si és eficaç, per què no es regula en lloc de condemnar-nos a ser il·legals o alegals? Amb el cànnabis estalvio al sistema sanitari milers d’euros en fàrmacs i visites”, indica Pilar Arranz.

L’endometrio­si de l’Eva (també li han diagnostic­at fibromiàlg­ia i fatiga crònica) no es cura. S’ha sotmès a dues cirurgies en set anys; continua amb un dolor més o menys intens però diari (li han reconegut la incapacita­t permanent). Explica que el cànnabis li feia por, perquè els fàrmacs a partir de morfina i fentanil (l’opiaci que ha causat la gran crisi d’addicció als EUA) li van crear addicció i gairebé la maten. El cànnabis era “com un últim recurs” i ara assegura que l’ha ajudada a reduir les dosis d’altres medicament­s.

Ha tingut alguna “davallada” segons la varietat o la quantitat, però no hi veu efectes negatius. Li redueix el dolor i fa que tingui més gana i son, quan el dolor no la deixa dormir més de tres hores seguides.

La Pilar, de 57 anys, també atribueix al cànnabis la gran reducció dels fàrmacs que prenia, fins a 23 pastilles al dia. Ara pren un parell de medicament­s per a una esclerosi múltiple progressiv­a, diagnostic­ada fa 14 anys, però que encara li permet anar a nedar algun dia o viure sola. Està convençuda que, en bona part, és obra del cànnabis, que l’alleuja. Segurament podria accedir al fàrmac derivat (Sativex), autoritzat per a la seva malaltia, però prefereix un ús més natural, com ara el de la flor de la planta (cabdell).

L’Eva sol prendre cànnabis una vegada al matí, una a la tarda i una a la nit; la Pilar, de dues a quatre vegades al dia, i de tant en tant s’atura tres o quatre dies, “sense addicció”, afirma. Fan servir quantitats mínimes, “mig didal”, apunta la Pilar, normalment vaporitzat (“Vaig comprar un vaporitzad­or específic a Alemanya”, explica) o en gotes d’oli. Hi ha pacients que el fumen.

A la majoria no els agrada donar-ne detalls perquè per a molts l’accés és al mercat il·legal, que a sobre no ofereix garanties del producte. El cultiu de la planta és delicat. Hi ha qui recorre a clubs de cànnabis terapèutic per obtenir-lo. El compost CDB (cannabiol), que es considera molt poc psicoatiu, es comerciali­tza en alguns productes (fins i tot en cosmètics). El THC (tetrahidro­cannabinol), el principal psicoactiu, està molt més restringit.

La regulació haurà de facilitar un accés a productes estandardi­tzats, tot i que l’informe favorable del Congrés no assenyala què s’autoritzar­à (si la flor o extractes i preparats). Caldrà recepta mèdica per comprar els productes, sobretot per via hospitalàr­ia, tot i que s’obre la porta a la venda a la xarxa de farmàcies. Arranz confia que la regulació permeti “que es facin més estudis i que es pugui ajudar més persones”.c

“Em molesta que diguin que falten evidències de la seva eficàcia; es permet en molts països”, diu la Pilar

 ?? Dani Duch ?? Eva Cortina pren cànnabis per alleujar el dolor que li causa l’endometrio­si
Dani Duch Eva Cortina pren cànnabis per alleujar el dolor que li causa l’endometrio­si

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain