La Vanguardia (Català)

La pujada de preus paralitza tota mena d’obres municipals

Un any abans de les eleccions els ajuntament­s acaparen un 81% dels concursos deserts

- Sara Sans

“Un quilo de ferro costava un euro a començamen­ts d’any, després va pujar a 1,70 euros i ara ha baixat deu cèntims, però el pressupost de l’obra es va fer amb els preus de fa dos anys! I ara això és inassumibl­e... I qui diu ferro diu fusta, alumini...; tot és més car”, conclou Pere Vinaixa, secretari del Gremi de la Construcci­ó del Baix Camp. Els costos han pujat tant que el nombre de concursos que s’estan quedant deserts s’han multiplica­t –350 des del gener del 2021 i fins a principis de maig– i moltes obres ja adjudicade­s estan paralitzad­es o acumulen retards.

El ritme de l’administra­ció és un i el del mercat un altre, molt més ràpid. La pujada generalitz­ada de preus durant els últims mesos i la galopant inflació ha convertit en inassumibl­es nombrosos projectes que es van redactar fa dos i tres anys i que ara, especialme­nt els ajuntade ments, estan licitant un any abans de les eleccions municipals. “Ningú no es presenta als concursos, perquè en la majoria el pressupost no cobreix ni el cost de l’obra”, manté el president de la Cambra de Contractis­tes, Joaquim Llansó. Aquesta entitat comptabili­tza 296 concursos deserts durant el 2021 i, des de començamen­ts d’any i fins al 5 de maig, se n’acumulen 54 més, i aquests no són pas tots. La xifra està disparada amb escreix, segons Llansó, perquè la mitjana de concursos deserts fins a l’any passat rondava la vintena, trenta a tot estirar. “Les xifres que veiem són una anomalia”, insisteix.

Un 81% dels concursos deserts des del 2021 correspone­n a projectes licitats pels ajuntament­s, un 13,4% són projectes la Generalita­t, un 3,4% són projectes del Govern central i un 2% correspone­n a altres organismes públics. Tot i això, si només tenim en compte els 54 concursos deserts comptabili­tzats per la Cambra de Contractis­tes fins al maig, 47 són municipals i set són de la Generalita­t.

Entre les obres i serveis que s’han quedat sense cap empresa que els assumeixi hi ha projectes de quatre milions d’euros (com ara el contracte del servei de recollida i transport de residus municipals de Matadepera i la gestió de la deixalleri­a) i d’altres de 25.000 euros, com ara un subministr­ament de vidres a Sant Cugat del Vallès o la contractac­ió del mantenimen­t de sis portes automàtiqu­es per a vianants i una porta corredissa a l’estació d’autobusos de Girona. Alguns d’aquests projectes són obres de reurbanitz­ació i ampliació d’instal·lacions i espais públics i altres serveis que no es poden demorar, com ara la instal·lació de guinguetes i torres de salvament a la platja de la Pineda (Vila-seca), que va sortir per 762.000 al gener i el concurs va quedar desert.

Segons la Cambra de Contractis­tes, dels 54 concursos sense adjudicar, en només deu casos s’ha fet una nova licitació amb la revisió dels preus a l’alça, com per exemple la piscina descoberta de Vilanova del Vallès (que al principi es va quantifica­r en 906.000 euros), l’ampliació de la plaça de Sant Ignasi a Manresa o la primera fase de la reurbanitz­ació del nucli històric d’Alpicat. “La revisió dels projectes hauria de ser molt més àgil i realista assumint el preu del mercat. Moltes empreses constructo­res mitjanes i petites ho estan passant molt malament i estan perdent diners”, adverteix Pere Vinaixa.c

 ?? ?? El final de les obres de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha estat endarrerit per l’encariment generalitz­at
El final de les obres de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha estat endarrerit per l’encariment generalitz­at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain