La Vanguardia (Català)

L’estafador més buscat del Brasil, trobat a Calella

Rodrigo Marques dos Santos va fugir del seu país per un frau d’un bilió d’euros a 40.000 clients de la seva firma de bitcoins

-

Un espectacul­ar intent de segrest perpetrat a Calella (Maresme) va posar al descobert que la víctima era, de fet, un dels presumptes estafadors més buscats del Brasil, Rodrigo Marques dos Santos (São Paulo, 1978), director general de l’empresa de bitcoins Atlas Quantum, que va fugir del país el 2021, després d’estafar suposadame­nt un bilió d’euros a 40.000 inversors. Marques viu en una casa de luxe protegit per diversos homes armats.

“No són víctimes, són delinqüent­s”, es van afanyar a advertir els afectats pel presumpte frau d’Atlas, que havien localitzat el parador del fugitiu més famós del Brasil al Maresme. “El vam localitzar perquè va utilitzar una empresa a nom del seu cunyat i l’adreça era Francesc Castells, 25, a Calella”, relata a La Vanguardia Matheus Muller, que el novembre del 2021 va venir des del Brasil amb dues víctimes més, Fabrizio Santos i Marcos Viera, per intentar recuperar els seus estalvis. L’intent gairebé els va costar la vida.

Tots tres es van allotjar a Calella fins que van localitzar Marques en un luxós habitatge de cinc plantes, al número 25 del carrer Francesc Castells, valorat en 1.250.000 euros. Quan hi van contactar van haver de fugir perquè diversos homes armats els van atacar. “Es van fer passar per policies, ens van fer posar de genolls i ens van apuntar amb armes al cap, ens van robar el mòbil i ens van amenaçar”, expliquen a la denúncia presentada als Mossos d’Esquadra, que amb la policia local van detenir els dos agressors. “Un, Ubiratán, és el violent cap de seguretat de Marques dos Santos”.

La presumpta estafa, que per a la Policia Federal do Brasil té “una estructura piramidal” i centenars de causes judicials pendents, té lloc quan Atlas incompleix la promesa d’abonar rendes fixes sobre les inversions, “rendiments superiors al 5% amb arbitratge­s de bitcoins”. Un sistema automatitz­at localitza les inversions i mou els diners. “Al principi tot anava bé; vaig arribar a guanyar 30.000 euros amb una inversió de 3.000 euros”, detalla Jorge Eugenio Bocchiardo, un enginyer aeroespaci­al que viu a Barcelona i que ha denunciat el cas davant els Mossos, igual que Ofir Avny, dedicat a la immobiliàr­ia que ha perdut “uns 4,9 bitcoins”, gairebé 100.000 euros.

Unes 800 víctimes de la suposada estafa s’agrupen en una causa judicial que gestiona el bufet d’advocats brasiler Artêmio Picanço & Víctor Picanço, especialis­tes en blockchain i estafes financeres, que ja compta amb col·laboradors a Espanya. Artêmio parla de la dificultat de tramitar denúncia perquè al país sudamericà “no hi ha una legislació específica contra els delictes de les piràmides financeres”. “Actualment estem en tràmits de bloquejar tots els comptes i propietats de Rodrigo Marques”, informa. Una iniciativa que sospiten que arriba tard, perquè “ja deu tenir la fortuna en paradisos fiscals”, una quantitat que, segons les estimacion­s, podria ascendir a 2.000 milions de dòlars.

Els investigad­ors del cas tampoc no descarten que l’intent de segrest del magnat brasiler estigui relacionat amb la recompensa de 10 bitcoins, uns 570.000 euros, oferta pel director general del moneder brasiler Stratum Blockchain Group, a qui aportés dades sobre el parador del pròfug. Les víctimes alerten de l’evident risc de fuga “si ningú no fa res per detenir-lo”.c

Els seus homes es van fer passar per policies amb pistoles per acovardir les víctimes, que el van localitzar al seu habitatge

 ?? ?? L’habitatge de luxe de Calella, on s’ha localitzat el financer brasiler
L’habitatge de luxe de Calella, on s’ha localitzat el financer brasiler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain