La Vanguardia (Català)

El santuari de Victorio & Lucchino

Els dissenyado­rs inauguren un espai expositiu a Palma del Río amb creacions seves

-

Els dissenyado­rs Victorio & Lucchino ja poden presumir de museu. O de santuari. Des d’aquesta setmana tenen un centre de referència a Palma del Río (Còrdova), on es mostren les seves creacions. Inaugurat dijous, el Museu Santa Clara Espai Fundació Victorio & Lucchino aspira a sumarse a l’elit dels centres expositius de la moda, amb el Museu del Vestit de Madrid i el Balenciaga, de Getaria.

En els 3.000 metres quadrats, aproximada­ment, de l’antic convent de Santa Clara s’hi exposaran les 2.000 peces que els creadors ja van donar a l’Ajuntament de Palma del Río el 2017. La donació va arribar gràcies a Victorio, José Víctor Rodríguez Caro, natural d’aquesta localitat cordovesa, i també hi va tenir relació l’amistat de la parella de dissenyado­rs amb Carmen Calvo, durant vuit anys consellera de Cultura de la Junta d’Andalusia abans de ser nomenada vicepresid­enta primera del Govern de Pedro Sánchez.

Durant la inauguraci­ó de l’espai, Victorio va assegurar: “El nostre lema és la humilitat, ser humil, no creure’t res a la vida”. I després va destacar que “cada dia que ens despertem és nou, no som res, ens morim, ens n’anem”. Per exemplific­ar aquest fet, Victorio va afirmar que “es diu que un no és profeta a la seva terra, però, com sempre, no és correcte; soc una excepció”, i va recordar com havia descarrega­t amb l’exalcalde José Antonio Ruiz Almenara caixes des de camions, com havia escombrat la porta del museu o com havia col·locat vestits. També va voler recordar algunes de les seves primeres aventures al voltant de la moda, quan se’l considerav­a “raret”. Abans de dedicar-se a la moda, havia fet des de muntar aparadors fins a pintar samarretes.

Lucchino, per la seva banda, va voler destacar del museu que és en “un espai únic, emblemàtic i històric”, un convent construït al segle XVI. La conversió en una instal·lació cultural que acull la col·lecció dels dissenyado­rs andalusos pretén “no només contribuir a la història de la moda, sinó també promociona­r Palma del Río”.

El museu de Victorio & Lucchino té 60 peces a l’exposició, en un recorregut de la seva trajectòri­a creativa que s’estén a set sales. El primer espai dona la benvinguda al convent i es presenta l’edifici, habitat per les monges franciscan­es fins al 1970. Després ve una sala inspirada en un espai que els dissenyado­rs van tenir a la Casa de Velázquez, a Sevilla.

A la planta superior, la primera de les sales és ‘Alegria de viure: D’Andalusia al món’, amb 22 dissenys, on es conjuga l’icònic, el prêt-à-porter, el color i l’alegria. L’aportació dels dissenyado­rs a la moda nupcial es mostra a ‘Nòvies universals’, i la moda de nit i els vestits de gala, a ‘Estrelles en la nit’.

Ja al cor alt del convent es poden contemplar els complement­s, que van des de bosses de mà fins a joieria. I ja a l’última sala el visitant es transforma en un convidat vip a una desfilada per saber què passa abans de gaudir d’una passarel·la virtual.c

Victorio, fill predilecte de la ciutat cordovesa, assegura: “El nostre lema és la humilitat, no creure’t res a la vida”

 ?? Rafa Alcaide / EFE ?? Victorio & Lucchino al costat d’un dels seus vestits al museu
Rafa Alcaide / EFE Victorio & Lucchino al costat d’un dels seus vestits al museu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain