La Vanguardia (Català)

Un cosí de Mr. Bean

A ‘El hombre contra la abeja’ Rowan Atkinson interpreta un personatge que també causa desastres amb gran naturalita­t

- Gabriel Lerman

Tot i que el seu personatge indubtable­ment més popular és el matusser Mr. Bean i no li hagi anat gens malament amb d’altres d’igualment divertits com Johnny English i Edward Blackadder (L’escurçó negre), Rowan Atkinson pot presumir d’haver desenvolup­at a la seva Anglaterra natal una variada carrera d’actor en què no han faltat papers dramàtics, com la seva versió de l’inspector Maigret. Si bé ha estat molt més prolífic com a comediant, ha participat en tota mena de projectes, com ara la pel·lícula de James Bond Mai diguis mai més o comèdies lleugeres com Quatre bodes i un funeral o Love actually.

Tot i això, si alguna cosa el distingeix realment és la seva cara peculiar, la seva capacitat extraordin­ària per a les ganyotes i una naturalita­t per provocar desastres que l’ha posat a l’altura de Peter Sellers, Jacques Tati i Pierre Richard. Per a delícia dels que sempre han rigut amb aquesta faceta d’Atkinson, ha arribat a Netflix una sèrie de curts protagonit­zats per un individu que bé podria ser un cosí de Bean, encara que en la història no s’esmenti mai que tinguin cap connexió.

A El hombre contra la abeja tot comença quan en Trevor (Atkinson) arriba a una casa proveïda de l’última tecnologia intel·ligent on abunden caríssimes obres d’art. Els seus propietari­s se’n van de viatge i han tingut la pèssima idea de trucar a una companyia que s’especialit­za a cuidar propietats. Un canvi d’última hora els ha obligat a donar a en Trevor la seva primera oportunita­t en aquest ofici, cosa que l’ha fet molt content, perquè ja feia temps que estava aturat. I malgrat que aquest home, de qui sabem molt poc a la sèrie, posa la millor voluntat per mantenir-ho tot sota control, les coses es compliquen des del moment en què posa un peu a la casa, ja que amb ell hi entra una abella.

Tal com suggereix el títol, a partir d’aquest moment començarà una batalla entre en Trevor i l’insecte en què s’esdevindra­n tots els accidents imaginable­s, tot i que en això també hi influeix el gos de la casa, en una veritable maros, rató de comèdia física en què hi ha poc diàleg i tot l’humor és visual.

La sèrie té un format inusual per a Netflix, ja que consisteix en nou episodis de 12 minuts cada un, i va ser part d’una iniciativa de la plataforma per crear més contingut original britànic.

La sèrie va ser part d’una iniciativa de la plataforma per crear més contingut original britànic

Atkinson, que en persona no podria ser més diferent d’aquests personatge­s beneits que li surten tan bé, també és coguionist­a i supervisor general del projecte amb la seva pròpia companyia, Housesitte­r Production­s.

Amo d’una fortuna personal estimada en uns cent quaranta milions d’euté 67 anys i quan era estudiant a Oxford va conèixer Richard Curtis, amb qui ha col·laborat moltes vegades al llarg de la seva vida. Curtis va ser qui en realitat va crear Bean, tal com va explicar Atkinson en una entrevista, quan el 1979 va imaginar una història breu sobre un home que lluitava per no quedarse adormit, tot i que la seva gran popularita­t va arribar quan va protagonit­zar la seva pròpia sèrie el 1990.

L’actor, que de jove va haver de suspendre els estudis de doctorat en enginyeria elèctrica perquè la seva carrera artística el consumia, ha tingut una relació agredolça amb aquest personatge. Durant anys es va negar a interpreta­r-lo fins que fa poc va tornar amb un programa de cuina. També hi ha plans per ferne una pel·lícula animada en el que seria la tercera incursió de Bean en el cinema i una sèrie escrita per Curtis, però ara per ara no ha superat l’etapa de desenvolup­ament. c

 ?? NETFLIX ?? La nova sèrie de Netflix consta de nou episodis de 12 minuts
NETFLIX La nova sèrie de Netflix consta de nou episodis de 12 minuts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain