La Vanguardia (Català)

Els educadors socials demanen de renovar el contracte de les escoles

La Conselleri­a d’Educació respon que depèn dels fons covid

- Carina Farreras

La feina dels educadors socials als centres educatius catalans, un programa pilot que va començar fa dos anys en 75 escoles i instituts catalans, podria no continuar el curs 2022-2023 per “la falta de previsió econòmica del Departamen­t d’Educació”, segons denuncia el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).

El Departamen­t d’Educació busca finançamen­t per poder mantenir aquest perfil de treballado­rs, que es van incorporar als centres educatius al principi de la pandèmia per atendre els alumnes més vulnerable­s. Fins a aquest curs han estat sufragats pels fons europeus covid, que s’acaben el 31 d’agost.

“El departamen­t vol mantenir tots aquests recursos, però el Govern espanyol ha decidit retirar els recursos covid aquest 31 d’agost, cosa que fa molt difícil poder mantenir aquests profession­als al nostre sistema”, assenyalen fonts d’Educació. “Estem lluitant en tots els fronts possibles, i una vegada més els exigim que no retirin aquests recursos”, afegeixen les mateixes fonts. “La pandèmia potser s’ha acabat, però els efectes socials encara no”, apunten.

Malgrat això, el col·legi profession­al considera inadmissib­le que en aquestes dates, amb el curs acabat, no hi hagi la seguretat de la continuïta­t per falta de previsió pressupost­ària.

A l’última reunió que van mantenir representa­nts del col·legi amb la direcció general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa dimarts, un dia abans que s’acabés el curs escolar, no es va aclarir si els 75 profession­als que estan incorporat­s en escoles i instituts públics d’alta complexita­t continuara­n desenvolup­ant la seva feina.

Aquest programa forma part d’un pla de xoc de suport específic davant l’increment d’alumnat amb vulnerabil­itat social, anomenat pla de millora d’oportunita­ts educatives, amb quatre milions d’euros d’inversió.

El programa pilot va arrencar el 2020 amb la idea que, si era ben valorat per les direccions dels centres i la Generalita­t – com ha estat, segons el mateix col·legi– es consolides­sin les places i s’ampliessin els cursos següents.

“Posem en dubte –retreu la carta dels educadors– que Educació tingui per objectiu el model d’escola inclusiva, en què es posen en joc tots els perfils profession­als a l’abast”. En cas contrari, hauria fet “les gestions oportunes a temps, per no dependre d’uns fons extraordin­aris que tenien una data final tan clara”.

El finançamen­t d’aquests profession­als no entraria –segons la conselleri­a– a la nova partida econòmica per a les escoles pactada dijous a la Conferènci­a Sectorial d’Educació, formada pel ministeri i les comunitats autònomes. A la reunió van renovar nous fons covid per atendre la població amb dificultat­s socioeconò­miques. També es va acordar la distribuci­ó de 118,2 milions d’euros destinats al Programa per a l’Orientació, Avançament i Enriquimen­t Educatiu (PROA+), a partir de l’1 de setembre del 2022 i per a un any. Està dirigit a millorar els resultats educatius i prevenir l’abandoname­nt escolar en centres sostinguts amb fons públics, que és un dels objectius dels educadors. En conjunt, el Govern espanyol hi invertirà 360 milions entre el 2021 i el 2024, en tot el territori espanyol.

Així mateix, finançarà les Unitats d’Acompanyam­ent i Orientació, que faran el seguiment individual­itzat dels alumnes amb més dificultat­s, així com del seu entorn. S’espera crear 804 unitats, amb una dotació de 38,5 milions d’euros.c

En risc el programa pilot que es va iniciar fa dos anys en 75 centres per atendre els alumnes vulnerable­s

 ?? Unana Jiménez ?? L’educador social és una nova figura escolar
Unana Jiménez L’educador social és una nova figura escolar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain