La Vanguardia (Català)

Sí a la família i sí a la vida

- Joan-Enric Vives Arquebisbe d’Urgell

Avui conclou a Roma la X Trobada Mundial de les Famílies, que s’ha celebrat de manera oberta, multicèntr­ica i generalitz­ada, per voluntat del papa Francesc. S’ha volgut involucrar totes les famílies que vulguin sentir-se part de la comunitat eclesial i s’han celebrat durant aquests dies actes diversos, a favor de la família i de la vida, en totes les diòcesis del món. Amb aquest motiu, els bisbes de la Subcomissi­ó Episcopal per a la Família i la Defensa de la Vida de la Conferènci­a Episcopal Espanyola han fet pública una nota que mereix ser divulgada.

Es fixa en el tema de la trobada mundial: “L’amor familiar: vocació i camí de santedat”, i vol mostrar la bellesa i la felicitat de l’amor en la família. Enmig de les crisis culturals i socials actuals, l’anunci de la família continua sent una alegria i una esperança per a tothom ja que, com afirma el Papa, “ningú no pot pensar que debilitar la família com a societat natural fundada en el matrimoni és una cosa que afavoreix la societat. Passa el contrari: perjudica la maduresa de les persones, el cultiu dels valors comunitari­s i el desenvolup­ament ètic de les ciutats i pobles”. I recorda que “el matrimoni va més enllà de qualsevol moda passatgera i persisteix. La seva essència està arrelada en la mateixa naturalesa de la persona humana i del seu caràcter social”. Formar una família vol dir “ser part del somni de Déu, unint-se a Ell en la construcci­ó d’un món on ningú no se senti sol” (Amoris Laetitia, nn. 52, 131 i 321).

El papa Francesc ha insistit reiterades vegades sobre el valor genuí del matrimoni i la família cristiana; valor encara avui més necessari, quan constatem que es va instaurant una cultura de la mort. La família és la cèl·lula de la cultura de la vida i de la civilitzac­ió de l’amor.

Són moltes les activitats programade­s per les diferents diòcesis i moviments eclesials per mostrar aquest sí a la família que és també un sí a la vida. Animem tothom a promoure el sí a la vida i expressem el nostre suport a favor dels que tenen dret a néixer i a ser acollits pels seus pares amb amor; a favor de les mares, que tenen dret a rebre el suport social i estatal necessari per evitar convertir-se en víctimes de l’avortament; a favor de la llibertat dels pares i de les escoles que hi col·laboren per donar als seus fills una formació integral; a favor

La família és la cèl·lula de la cultura de la vida i de la civilitzac­ió de l’amor

de les cures pal·liatives i de la llibertat de consciènci­a; denunciant les situacions en què es veu amenaçada, com es continua constatant en diverses formes d’esclavitud, en el tràfic de persones o en les condicions laborals abusives.

En definitiva, encoratgem tots els catòlics a promoure la defensa de la vida, denunciant els projectes legislatiu­s que hi atempten en contra i confonen la injustícia amb el dret. Animem així, amb totes les vies que permet una societat democràtic­a, a mobilitzar-se a favor de la vida i a buscar amb creativita­t noves maneres d’instaurar aquesta necessària cultura de la cura que la promogui i la protegeixi.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain