La Vanguardia (Català)

Paisatge després del fiasco dels Jocs del 2030

Podria ser que el desenvolup­ament del Pirineu i la millora de les relacions entre la ciutat i les comarques amb més mancances en infraestru­ctures no depenguess­in només de l’esquí. En aquest context, la cooperació cultural és fonamental.

- Miquel Molina @mique mo ina / mmo ina@ avanguardi­a.es

No es pot descartar que d’aquí vuit anys, quan se celebrin en algun lloc del planeta els Jocs Olímpics d’hivern, bastants habitants del Pirineu experiment­in una certa sensació d’alleujamen­t recordant el dia que el projecte va descarrila­r. La percepció que es tindrà llavors de la crisi climàtica (una dècada d’onades de calor i d’huracans després) serà, sens dubte, més acusada que ara, de la mateixa manera que la qüestió ens preocupa avui molt més que el 2012.

És possible, fins i tot, que pels volts del 2030 ja es comenci a parlar de l’esquí com un privilegi exclusiu dels veïns del cercle polar Àrtic.

Però també és evident que la manera com s’ha desmantell­at la presumpta candidatur­a del Pirineu català i aragonès ha deixat mala boca i la sensació d’oportunita­t perduda. Per descomptat, l’oportunita­t de promociona­r les comarques de muntanya i d’utilitzar l’esdevenime­nt com a catalitzad­or d’una inversió de xoc en infraestru­ctures. Però també d’interrelac­ionar territoris que ara es giren l’esquena.

D’entrada, es presentava l’ocasió d’establir una relació més fluida i productiva entre el centre i la perifèria, és a dir, entre Saragossa i el seu Pirineu i entre Barcelona i el conjunt del territori català. Però també entre les comunitats de Catalunya i Aragó, integrades en un dels eixos econòmics (el de la vall de l’Ebre) que desafien el dogma de l’Espanya radial.

En l’horitzó es perfila l’any 2034, amb el reclam d’uns nous Jocs d’hivern a què podria aspirar el Pirineu si s’actués amb més generosita­t que ara. Però sembla raonable preguntar-se si el futur desenvolup­ament del Pirineu ha de dependre sobretot d’un esport que té data de caducitat, encara que sigui llunyana. Pot ser que no siguin tan evidents, però s’haurien de trobar altres maneres d’impulsar les àrees del territori amb més dèficit d’infraestru­ctures.

La millora de les relacions entre Catalunya i Aragó, molt improbable a curt termini en l’àmbit institucio­nal, l’hauria de procurar la societat civil i, en particular, el món de la cultura. El final del carregós litigi per les obres d’art sacre ha eliminat un obstacle que s’havia arribat a enquistar fins i tot en els ambients culturals. Malgrat que no es va tancar al gust de tothom, ara ja és un plet del passat.

El conflicte polític català també ha viscut dies més convulsos, però va accentuar el distanciam­ent entre la capital i la resta del territori català, i va propiciar un refredamen­t de les relacions que encara perdura.

En aquest context, els Jocs del 2030, de què Barcelona també era seu, oferien arguments per avançar en la reconcilia­ció i per destinar diners a millorar les deficients infraestru­ctures de moltes zones de muntanya. Aquesta segona qüestió hauria de ser objecte d’un replanteja­ment de les prioritats d’inversió dels diferents governs: el 2034 queda massa lluny.

Respecte a la primera, ha de ser la ciutat de Barcelona la que teixeixi xarxes per compartir amb la resta de les comarques la riquesa que genera. Cap candidatur­a a acollir esdevenime­nts o manifestac­ions culturals d’envergadur­a no s’hauria de fer sense un plantejame­nt

Cap candidatur­a a acollir grans esdevenime­nts no s’hauria de presentar sense un enfocament multiseu

multiseu.

En l’àmbit cultural ja s’actua amb aquesta visió generosa. El recent simposi internacio­nal d’art electrònic (ISEA) es va estendre per una desena de ciutats, amb un protagonis­me especial de Reus gràcies a la New Art Foundation. En un àmbit geogràfic més limitat, la futura biennal Manifesta se celebrarà el 2024 a Barcelona i en deu municipis metropolit­ans més.

Són dos exemples recents. N’hi ha més, però no seran mai prou per corregir una dinàmica que bé es podria definir com de centrifuga­ció negativa: avui dia Barcelona escampa pel seu entorn més pobresa que riquesa.

 ?? ?? Un esquiador llisca per una pista de neu fabricada artificial­ment
Un esquiador llisca per una pista de neu fabricada artificial­ment
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain