La Vanguardia (Català)

L’Executiu dona una ajuda de 200 euros i rebaixa el bo de transport públic

Sánchez anuncia un impost sobre els beneficis de les empreses energètiqu­es

- Jaume Masdeu

El Govern espanyol va presentar ahir el seu pla per frenar la inflació, ajudar els sectors més tocats per la crisi i recuperar protagonis­me polític. Economia i política solen anar de bracet, i en temps convulsos, encara més.

El tan esperat paquet de mesures suma xecs de 200 euros per a les famílies amb ingressos inferiors als 14.000 euros, retallada de fins a un 50% dels bons de transport públic i la ja anunciada rebaixa al 5% de l’IVA de la llum. Un esforç que s’espera compensar parcialmen­t amb un impost sobre els beneficis de les companyies energètiqu­es que entrarà en vigor el 2023, però que s’aplicarà ja a l’exercici actual.

És una panòplia de mesures que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va presentar reivindica­nt-se com a defensor de les classes mitjanes i treballado­res, i amb avís a navegants: “No ens trencaran”.

Ho va dir en presentar el paquet de mesures durament negociat amb el soci de govern, Podem, que va pressionar per anar més lluny en alguns aspectes, forçant els contactes fins a l’últim minut. La retallada de l’IVA de la llum ja estava anunciada; l’extensió de les mesures fins a final d’any, també. Es donava per fet i es va ratificar la pròrroga de la bonificaci­ó dels 20 cèntims a les gasolines que, per cert, continua aplicant-se sense distinció de renda, serveix igual per al Ferrari que per al més modest utilitari. S’addueix la dificultat d’establir un mecanisme eficaç que discrimini segons nivell d’ingressos.

Les grans novetats van arribar primer amb la rebaixa del transport públic de la qual la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, havia fet bandera. Es va aprovar una rebaixa d’un 50% de l’abonament mensual i de qualsevol títol multiviatg­e de transport públic dependent de l’Estat, i d’un 30% dels que depenen de les comunitats autònomes i municipis. El descompte entrarà en vigor l’1 de setembre.

En segon lloc, es lliurarà una ajuda de 200 euros a assalariat­s, autònoms i aturats que visquin en llars amb ingressos inferiors als 14.000 euros. És una mesura negociada a fons entre els dos socis de govern, ja que Podem reclamava que fossin 300 euros i que incloguess­in llars amb ingressos superiors. Ha quedat en 14.000 i es calcula que beneficiar­à 2,7 milions de persones.

Els pensionist­es no podran optar a aquests ajuts perquè ja se’ls actualitza­ran les prestacion­s d’acord amb la inflació i en el cas de les pensions no contributi­ves, s’incorpora un augment d’un 15% de les quanties.

Globalment, l’esforç que farà el Govern espanyol, sumant les mesures adoptades fa tres mesos i les d’ahir, hauria de permetre contenir la inflació 3,5 punts. És a dir, si no s’adoptessin aquestes iniciative­s, els preus pujarien aquest any un 3,5% addicional. Per això, les mesures que es van aprovar ahir tenen un cost de 9.000 milions, entre ajuts i bonificaci­ons fiscals. Si s’hi afegeixen les que es van prendre fa tres mesos, el cost puja a 15.000 milions.

Això pel que fa als descomptes

i les subvencion­s, convenient­s, per moderar la inflació i, en molts casos, per arribar a final de mes. Després, queda l’aspecte dels ingressos; de si tenia traducció el missatge repetit els últims dies que les energètiqu­es pagarien la seva part de la factura. És un objectiu de sempre de Podem, però a què el PSOE, i Sánchez ahir molt explícitam­ent, també es van sumar.

“El que no pot ser és que alguns surtin beneficiat­s a costa de les majories... els qui obtinguin rèdits indirectes d’aquesta pujada de preus han d’aportar de manera addicional a l’esforç col·lectiu”, va dir el president del Govern espanyol en anunciar un impost sobre les empreses energètiqu­es. És un nou tribut, de què no s’ha especifica­t format, que es vehicularà a través d’una proposició

“El que no pot ser és que alguns surtin beneficiat­s a costa de les majories”, diu Sánchez

El nou gravamen s’aplicarà sobre els beneficis que les energètiqu­es obtinguin el 2022

de llei que presentara­n els dos socis de govern.

Entrarà en vigor el 2023, però l’Executiu assegura que ja gravarà els beneficis d’aquest any. A Hisenda precisen que col·locaran la meritació del nou gravamen a 31 de desembre del 2022, de manera que “el nou impost seria exigible a partir de l’1 de gener del 2023, però afectaria l’exercici del 2022”.

S’ha abandonat la idea de Podem d’un augment de l’impost de societats, en què Hisenda veia poca eficàcia, per buscar una figura nova. Figura que els experts hauran de treballar a fons per assegurar que no interferei­x amb altres impostos, i que és bastant sòlida per aguantar els previsible­s recursos judicials dels afectats.c

 ?? Bako Huesca / EFE ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir després de la roda de premsa de presentaci­ó del pla
Bako Huesca / EFE El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir després de la roda de premsa de presentaci­ó del pla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain