La Vanguardia (Català)

Emprendre el camí de tornada a casa

-

Van arribar a Europa amb la pretensió de canviar les seves vides. Deixaven enrere casa seva, família i amics. Es llançaven a una perillosa travessia, plena d’incerteses, propulsada per la il·lusió de triomfar. “A poc a poc ens vam adonar que no valia la pena tant de sacrifici”, diu en Moustapha, un senegalès de 41 anys. Lamenta els milers de persones que van morir per aconseguir aquest somni. Ara, 18 anys després de la que arribés a Espanya, està a punt d’emprendre el camí a casa.

Torna amb la il·lusió de començar el seu propi negoci i amb el suport necessari. El projecte Yakaar, el nom del qual vol dir esperança en la llengua local senegalesa, el wólof, té precisamen­t aquest objectiu: oferir a persones migrants en situació de vulnerabil­itat la possibilit­at de tornar al seu país d’origen per emprendre. “Pensem que no han de veure el seu viatge com un fracàs, sinó com una oportunita­t per adquirir coneixemen­t i convertir-se en referents per a la seva comunitat”, diu Anna Veiga, directora de la Fundació Probitas, entitat impulsora de la iniciativa.

El programa aporta una mirada innovadora al procés migratori i acompanya aquests senegaleso­s establerts a Espanya que volen tornar voluntària­ment al seu país. La primera fase, que va començar al setembre i tot just ara acaba, es desenvolup­a a Barcelona. Els participan­ts reben una formació per part d’entitats col·laboradore­s com ara Eduvic o Fundació Servei Solidari. A més dels coneixemen­ts tècnics, s’ofereix un acompanyam­ent integral i continuat. Així mateix, disposen d’un pla de formació, suport psicosocia­l, ajuda logística i tècnica, a més de suport econòmic.

En Moustapha va arribar a Espanya el 2006. Des d’aleshores, tot ha estat un mar de decepcions.

“Sempre hem d’esforçar-nos per encaixar en una societat que ens rebutja, però ens neguem a abandonar les nostres arrels”. Quan va saber de l’existència d’aquest projecte, no va dubtar a apuntar-s’hi.

Va néixer a Saint Louis, una ciutat pesquera al nord del país. Pensant en casa seva, se li va ocórrer muntar una empresa dedicada a la compravend­a de peix. “Estic a punt de començar una nova vida”, explica emocionat. De projectes n’hi ha tants com il·lusions. L’Absa, una altra de les participan­ts, ha obert la seva pròpia guarderia i ha deixat enrere la posició de mestressa de casa, pròpia de les dones al seu país. “Ens sentim molt orgullosos de veure com es van obrint camí”, diu Veiga.

Quan ja tenen la idea, només els queda planificar la tornada. Per facilitar-los el procés, la Fundació Probitas col·labora amb Jokoo i Hahatay, organitzac­ions establerte­s al Senegal. L’impulsor d’aquesta última, Mamadou Dia, s’ha encarregat de redefinir la perspectiv­a social sobre aquestes situacions: “I si en comptes de veure les migracions com a crisi, les veiem com a oportunita­ts?”. En aquesta segona part de la beca Yakaar, els participan­ts tenen el suport i els recursos econòmics necessaris per poder començar el seu negoci al seu país.

A la Fundació Probitas ja estan desitjant començar la quarta edició i esperen arribar a tantes persones com sigui possible. Per a emprenedor­s com en Moustapha, el camí no ha fet més que començar. “Els somnis canvien, però no hem de deixar de perseguirl­os mai”, conclou.

El programa ofereix formació i suport econòmic a senegaleso­s que volen tornar al seu país

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain