La Vanguardia (Català)

Infidels o amb fills sense estar casats, les famílies reals parlen al papa Francesc

Roma acull 2.000 persones per a la Trobada Mundial de les Famílies

- Snna Buj Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Una parella que ha superat una infidelita­t, una de rebutjada per l’Església per haver tingut fills abans de casar-se, una altra que va haver de lluitar amb la mort d’una filla, dues refugiades ucraïneses que han deixat els seus marits al país o una experiènci­a de convivènci­a en el matrimoni entre dues religions diferents.

Lluny de la majoria d’històries de famílies catòliques que solen arribar al Vaticà, Francesc ha escoltat aquesta setmana els testimonis de famílies reals, imperfecte­s, que van explicar les seves experiènci­es en la inauguraci­ó de la Trobada Mundial de les Famílies que se celebra aquests dies a Roma.

Jorge Mario Bergoglio s’ha reunit amb famílies de 120 països en un esdevenime­nt que va crear Joan Pau II el 1994 després de l’èxit que van tenir les Jornades Mundials de la Joventut i que, des d’aleshores, se celebra cada tres anys en alguna ciutat del món. Aquesta desena edició estava prevista per al 2021, però va ser posposada a causa del coronaviru­s.

L’última havia estat a Dublín, el 2018, que va tancar el Papa davant centenars de milers de persones. Però aquest cop han optat per una fórmula inèdita, amb una dimensió “multicèntr­ica i generalitz­ada”, en què Roma és seu principal, però cada diòcesi ha pogut promoure una trobada local per a les seves pròpies famílies. A la capital italiana han arribat unes 2.000 persones, a més d’unes 50 institucio­ns socials que assessoren les famílies per resoldre els seus problemes.

S’han celebrat panels i conferènci­es, per exemple, sobre els primers anys del matrimoni, i ahir tots van participar en una missa amb el papa argentí. Aquest diumenge Francisco anunciarà la pròxima ciutat que acollirà la reunió.

En l’obertura, el Pontífex va arribar en cadira de rodes i va escoltar en silenci a en Paul i la Germaine quan li van explicar la crisi que havien viscut per una infidelita­t i per haver malgastat els diners i com ho havien aconseguit superar. “Veure una família que es trenca és un drama que no pot deixar-nos indiferent­s”, va avisar el Papa. També el va impactar el testimoni de la Serena i en Luigi, rebutjats per la parròquia per tenir tres fills sense estar casats. A ells els va dir que “el matrimoni no és una formalitat que cal complir”, ja que “un no es casa per ser catòlic amb l’etiqueta”.

Però potser el moment més commovedor va ser la participac­ió de Zakia Seddiki, que va venir amb les seves tres filles petites, però sense el seu marit, Luca Attanasio, assassinat l’any passat a la República Democràtic­a del Congo, quan era ambaixador italià en aquest país, sense que les circumstàn­cies s’hagin aclarit. En Seddiki, marroquí de Casablanca, va posar en relleu que les seves diferents religions van ser un regal i no un pes en el seu matrimoni. “Vam aprendre, pas a pas, a conviure sense jutjar l’altre, perquè sempre vam creure en el mateix Déu que ens demana, a dos llibres sagrats diferents, que estimem el nostre veí, fem el bé i respectem els altres”, va afirmar davant el Papa, que havia de viatjar al juliol a la mateixa zona on Attanasio va perdre la vida, però no hi anirà pels seus problemes de genoll.

“El matrimoni no és una formalitat que cal complir”, va dir el Papa, que va rebutjar el casament per l’“etiqueta”

 ?? ?? La missa que va dir el Papa ahir a Roma amb motiu de la Trobada Mundial de les Famílies
La missa que va dir el Papa ahir a Roma amb motiu de la Trobada Mundial de les Famílies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain