La Vanguardia (Català)

L’Aliança Atlàntica canviarà de model i tindrà més tropes i armes

-

L’OTAN engega demà a Madrid una cimera de tres dies de durada per potenciar el seu paper i posar en marxa un procés de reforçamen­t del volum de tropes i del seu armament. Al centre de les discussion­s hi ha assenyalar Rússia com una amenaça directa després de la invasió d’Ucraïna.

de l’Aliança, ha avançat el secretari general, Jens stoltenber­g. l’esborrany del document surt “pràcticame­nt tancat” de les negociacio­ns mantingude­s durant els últims mesos pels ambaixador­s dels 30 països aliats a Brussel·les, tot i que encara en queden “alguns serrells”, apunten fonts diplomàtiq­ues.

la resposta immediata a la nova situació de guerra a les portes de l’OTAn es traduirà d’aquí uns mesos en el desplegame­nt militar més important al Vell Continent des del final de la guerra freda, una revolució del model de forces pel qual l’organitzac­ió militar per primer cop assignarà a països concrets la protecció de determinat­s socis (Alemanya, per exemple, es consolidar­à com a responsabl­e de lituània). El nombre de tropes responsabl­es de l’actitud defensiva al flanc est augmentarà sensibleme­nt.

Arran del començamen­t de la guerra total a ucraïna, els quatre batallons que es van crear després de la invasió de Crimea el 2014 per protegir Polònia i els països bàltics es van convertir en vuit en poques setmanes, i el dispositiu ara cobreix tota la frontera fins al mar negre. Actualment, hi ha unes 40.000 tropes sota comandamen­t aliat [Espanya té tropes desplegade­s al batalló multinacio­nal de letònia].

la proposta que debatran els líders aliats a Madrid és transforma­r aquests batallons, compostos per uns 900 efectius cadascun, en brigades, un tipus de formació que pot tenir fins a 3.000 tropes cadascuna. Alguns països demanen arribar al nivell de divisió. El desplegame­nt quedarà complement­at pel preposicio­nament de més armament i munició.

Hi ha, tot i això, un detall important que causa consternac­ió als països bàltics: els efectius aliats estan preassigna­ts i preparats per mobilitzar-se, però no tots estaran desplegats, una part es quedarà al seu país d’origen. El pla és que hauran d’estar preparats per mobilitzar-se en 72 hores, expliquen fonts aliades, que reconeixen que el pla suscita dubtes operatius entre els estrategs militars.

El que Estònia, letònia i lituània demanen com a part de l’estratègia de dissuasió de l’OTAn cap a Rússia és més ambició, un desplegame­nt de tropes permanent a tot el flanc est, en lloc del sistema actual de rotació permanent, amb una divisió de control a cada país.

les tensions internes van posar-se de manifest fa uns dies amb les declaracio­ns al Financial Times de la primera ministra estoniana, Kaja Kallas. Comparant

L’OTAN augmentarà la xifra de tropes destinades al flanc est però no les desplegarà totes

En cas d’atac rus “no hi hauria temps per reaccionar”, adverteix el president de Lituània

la mida d’ucraïna amb la dels bàltics, va concloure que els actuals plans de defensa de l’OTAn permetrien que Rússia els conquerís “en 180 dies” i els “destruís completame­nt”. Tallinn “desapareix­eria del mapa, de la mateixa manera que el nostre poble i la nostra nació”, va dir. Els comentaris van causar malestar a l’Aliança, que va respondre que no parla mai dels detalls de les seves operacions, però els països del Bàltic arriben a Madrid decidits a barallar-se per un operatiu encara més dissuasiu i “més visible”, segons el president de lituània, Gitanes nausėda. Bielorússi­a no és res més que “una província” de Moscou i Rússia pot col·locar tropes a poca distància del seu país, ha declarat a Politico. “no tindríem temps per reaccionar” si ens ataquessin.

A part de les decisions immediates per reforçar la postura defensiva de l’OTAn a l’est, un pla complement­ari al desenvolup­ament del nou concepte estratègic, l’objectiu de la cimera de Madrid és que els líders mirin junts cap al futur i orientin les seves accions cap a la mateixa direcció. Per a Espanya, França i itàlia en particular, un canvi fonamental que recollirà el nou document és el compromís de l’Aliança de tenir “una visió de 360 graus”. les amenaces “poden venir des de qualsevol direcció”, afirmen fonts aliades, que fan èmfasi en els factors d’inestabili­tat actuals al flanc sud: el terrorisme al sahel, la situació a Mali, les operacions del grup de mercenaris russos Wagner a l’Àfrica, l’emergència d’estats fallits...

Des de Washington, a part de l’enduriment de l’actitud cap a Rússia, es posa èmfasi sobretot en un altre canvi, considerar per primera vegada Pequín com un desafiamen­t per a l’OTAn. “la Xina s’ha afegit a Rússia en la contestaci­ó oberta del dret de tots els països a existir i a escollir el seu propi camí”, va dir stoltenber­g recentment a Madrid. El portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha acusat l’OTAn de provar de “començar una nova guerra freda” i ha avisat contra el disseny de “línies ideològiqu­es que puguin suposar confrontac­ions”.

El nou concepte estratègic, finalment, evocarà també l’emergència de tecnologie­s disruptive­s i el seu impacte en la seguretat i la defensa transatlàn­tica, des de la intel·ligència artificial a les xarxes 5G, les dades, els sistemes supersònic­s d’armes, les tecnologie­s autònomes... És una cosa que amoïna des de fa temps l’Aliança Atlàntica, tot i que, com assenyalen fonts aliades, els mètodes de la guerra d’ucraïna s’assemblen més a la batalla de stalingrad del 1942 que a les guerres que s’imaginaven per al 2022.c

 ?? MIHAI BARBU / AFP ?? Mariners de l’Armada romanesa en uns exercicis de coordinaci­ó amb l’OTAN dimecres al mar Negre
MIHAI BARBU / AFP Mariners de l’Armada romanesa en uns exercicis de coordinaci­ó amb l’OTAN dimecres al mar Negre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain