La Vanguardia (Català)

Turquia manté bloquejada l’adhesió de Suècia i Finlàndia

-

la marató de consultes diplomàtiq­ues de les últimes setmanes no ha donat fruits. Turquia manté intacte el veto a l’inici de converses d’adhesió amb suècia i Finlàndia, dos països històricam­ent neutrals que arran de la inseguidor­s vasió russa d’ucraïna han demanat de formar part de l’OTAn. “suècia ha de prendre mesures concretes en matèria de lluita antiterror­ista”, va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, després d’una conversa telefònica dissabte amb la primera ministra sueca, Magdalena Andersson.

les diferèncie­s amb suècia també bloquegen les negociacio­ns amb Finlàndia, ja que l’objectiu de l’Aliança és tractar alhora les dues adhesions, un acostament molt desitjat tant a efectes d’imatge, per la llarga tradició democràtic­a dels dos països, com per les seves aportacion­s a la seguretat euroatlànt­ica.

Ankara acusa Estocolm de protegir militants del PKK kurd i de Fethullah Gülen, a qui acusa de l’intent de cop d’Estat del 2016. Erdogan reclama al Govern nòrdic lleis més estrictes contra el terrorisme i l’extradició de militants d’aquests i altres grups, com ara la milícia siriana yPG, aliada d’Occident contra l’Estat islàmic. A més, Turquia ha aprofitat la conjuntura per reclamar a suècia el final del bloqueig a les exportacio­ns d’armes que va decretar el seu Govern arran de les accions turques al nord de síria.

Tant les autoritats dels Estats units com el secretari general de l’Aliança, Jens stoltenber­g, han mediat entre les parts per propiciar un acord. Els intents de moment han fracassat, i els líders de suècia i Finlàndia no podran participar en la reunió que comença demà a Madrid en qualitat de convidats oficials. Fins fa un parell de setmanes, a la seu de l’Aliança encara es parlava d’adhesió exprés i se somiava amb fer a Espanya la simbòlica foto de l’ampliació a l’est. les expectativ­es s’han moderat. “l’objectiu és sortir de Madrid amb un mandat per signar el protocol d’adhesió”, afirmen fonts aliades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain