La Vanguardia (Català)

El G-7 apunta a l’or de Moscou

La cimera dels països més industrial­itzats amb la UE exhibeix unitat davant Rússia

- María-Paz López Berlín. Corres onsal

Unitat, petroli i or. La cimera del G-7, el grup de les set democràcie­s més industrial­itzades, va arrencar ahir sota presidènci­a alemanya al palau d’Elmau, als Alps bavaresos, amb la guerra a Ucraïna i la perspectiv­a de més sancions econòmique­s a Rússia sobre la taula.

Els líders dels set països, reunits amb la Unió Europea –que participa amb regularita­t en aquestes cimeres–, apunten a prohibir les importacio­ns d’or rus i a posar límits al preu de serveis vinculats al seu petroli. Amb tot, el més evident va ser llançar un missatge de cohesió davant Vladímir Putin.

Així, sobre un fons de muntanyes bavareses, els líders del G-7 es van col·locar per a la foto de família: els presidents nordameric­à (Joe Biden) i francès (Emmanuel Macron); els primers ministres canadenc (Justin Trudeau), italià (Mario Draghi), japonès (Fumio Kishida) i britànic (Boris Johnson), i el canceller alemany (Olaf Scholz). Els flanquejav­en els representa­nts de la UE: els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.

El veto a l’or de Moscou –que afectaria l’or extret i el refinament– és una proposta dels Esantibale­s tats Units, el Canadà, el Regne Unit i el Japó, i els tres països comunitari­s del grup van deixar la resposta pública de la proposta en mans de la UE. “Sobre l’or, estem preparats per aprofundir més en els detalls i estudiar si és possible apuntar a l’or d’una manera que apunti a l’economia russa i no a nosaltres mateixos”, va dir Charles Michel en roda de premsa.

Els últims anys l’or ha estat la principal exportació russa després de l’energia, amb vendes de 18.000 milions d’euros el 2020, segons dades de la Casa Blanca. Un 90% de les exportacio­ns va anar a països del G-7, i d’aquest total, un 90% va anar al Regne Unit. Segons els quatre països promotors, aquest veto infligiria un cop dur a l’accés de Rússia als mercats globals.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, també va confirmar que es discutirà com “es pot posar en marxa un mecanisme tècnic que tindria l’efecte de posar un límit, en particular sobre certs serveis relacionat­s amb el petroli, les asseguranc­es de transport...”. Els líders de la UE van acordar al maig un embargamen­t d’un 90% del cru rus per a finals d’any. Malgrat això, Michel es va mostrar caut sobre el límit de preus a serveis vinculats al petroli i va recordar que per a això “seria necessari el suport dels 27 estats membres”.

Les economies del món no han tingut ni un moment de descans per refer-se de l’impacte de la pandèmia del coronaviru­s, i els governs breguen per contenir la inflació i l’increment de preus de l’energia, cada vegada més cotitzat davant la sospita que Rússia fa servir el subministr­ament de gas a Europa com a mecanisme de xantatge. La guerra a Ucraïna entra al cinquè mes, i les tropes de Putin van guanyant territori a l’est i el sud del país, malgrat la resistènci­a tenaç ucraïnesa i que està arribant part de l’armament pesant de procedènci­a aliada.

“Tots els països del G-7 estem preocupats per la crisi que hem d’afrontar. En uns quants països cauen els índexs de creixement, puja la inflació, escassegen els combustibl­es i les cadenes de subministr­ament es bloquegen”, va admetre el canceller alemany, amfitrió de la cimera, després de la primera sessió.

Així, els debats ahir es van centrar en els estralls econòmics derivats de la guerra, la lluita contra la inflació desencaden­ada sobretot per la crisi energètica i el risc de crisi alimentàri­a i fam al món si persisteix el bloqueig rus a l’exportació de cereal ucraïnès.

Els líders del G-7 es reuneixen en una cimera de tres dies, des d’ahir fins demà, tot i que en suma d’hores de feina la trobada equival a dues jornades. Dimarts a la tarda, gairebé tots aniran a Madrid a la cimera de l’OTAN, que se celebra dimecres i dijous.

Abans del començamen­t de la cimera ahir al migdia, Scholz i Biden van mantenir una trobada bilateral en una terrassa del palau, protegida per un vidre que permetia albirar els Alps al fons. “Hem d’estar units, perquè Putin ha estat pensant des del principi que d’alguna manera l’OTAN i el G-7 es dividirien, però no ho hem fet i no ho farem”, va dir Biden.

Scholz va corroborar que el “bon missatge” és que “tots aconseguim estar units, una cosa que Putin no s’esperava mai”. Coincidènc­ia o clar avís, el mateix dia en què el G-7 començava la seva cimera a Elmau, queien míssils russos sobre Kíiv, situada a 1.800 quilòmetre­s a l’est del lloc de les reunions. “És una mostra més de la seva barbàrie”, va afirmar Biden sobre això. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, parlarà avui als líders del G-7 per videoconfe­rència.

El palau d’Elmau –de propietat privada– s’ubica en una vall muntanyosa enmig del bosc, en un terreny de difícil accés, i un dispositiu de més de 18.000 policies s’ocupa de la seguretat. Per això, les manifestac­ions d’oenagés van tenir lloc ahir a la localitat de Garmisch-Partenkirc­hen, a 20 quilòmetre­s.

A les reunions de la cimera d’avui hi haurà els líders dels cinc països convidats per l’amfitriona Alemanya: l’argentí Alberto Fernández, l’indi Narendra Modi, l’indonesi Joko Jokowi Widodo, el senegalès Macky Sall i el sud-africà Cyril Ramaphosa.c

A debat sancions com ara no comprar or rus i posar límits al preu de serveis vinculats al petroli

El club proclama suport a Ucraïna i inquietud per la inflació, l’energia i el risc de fam extrema

“Hem d’estar units; Putin esperava que l’OTAN i el G-7 es dividissin”, subratlla Biden

 ?? Lies Joh nnssen- o i B oo e!" ?? Michel, Draghi (Itàlia), Trudeau (Canadà), Macron (França), Scholz (Alemanya), Biden (EUA), Johnson (Regne Unit), Kishida (Japó) i Von der Leyen
Lies Joh nnssen- o i B oo e!" Michel, Draghi (Itàlia), Trudeau (Canadà), Macron (França), Scholz (Alemanya), Biden (EUA), Johnson (Regne Unit), Kishida (Japó) i Von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain