La Vanguardia (Català)

Rússia ‘saluda’ el G-7 amb un atac aeri a Kíiv que causa un mort

L’alcalde de la capital exhorta la població a fer cas de les alarmes

- kÍiv SERGIiUP

La capital d’Ucraïna va tornar a ser atacada ahir diumenge de bon matí per míssils russos, un fet que sol coincidir amb reunions occidental­s d’alt nivell (en aquesta cas, la cimera de líders del G-7, que va començar ahir a Alemanya). Dos edificis residencia­ls de Kíiv van rebre impactes de bomba, atacs en què va perdre la vida un civil i quatre persones van ser ferides de gravetat, segons l’alcalde Vitali Klitxkó. “Intenten intimidar-nos, sembrar el pànic i la desesperan­ça”, va comentar.

Des del 5 de juny, Kíiv havia estat fora dels bombardejo­s russos, per això la sensació de seguretat i confiança entre la població va anar en augment fins al punt que la majoria d’habitants feien cas omís de les alarmes antiaèries.

L’Ajuntament ha instat a recuperar la prudència i ha restablert el toc de queda nocturn i diàriament entre les 23 hores i les 5 hores. L’atac aeri d’ahir reforça aquestes invocacion­s a la prudència.

Segons el diputat Oleksí Gontxarenk­o, Kíiv i la seva regió van rebre al matí onze míssils X101, llançats des d’avions TU-95 i TU-160 que sobrevolav­en el mar Caspi, molt allunyat, per tant, del teatre bèl·lic ucraïnès.

L’alcalde Vitali Klitxkó va insinuar que es tracta “probableme­nt d’un atac simbòlic”, associat a l’arrencada de la cimera del G-7 a Alemanya, a què Ucraïna va ser convidada. A finals d’abril, l’exèrcit rus ja va bombardeja­r aquesta mateixa zona de Kíiv coincidint amb la visita del secretari general de les Nacions Unides, el portuguès Antonio Guterres, atac que va causar la mort d’una periodista ucraïnesa de Radio Liberty.

Per la seva banda, Moscou va descartar que el d’ahir fos un atac deliberat contra la població, ja que l’objectiu real era la

El ministre de Defensa rus visita per primera vegada les tropes desplegade­s en territori d’Ucraïna

fàbrica d’armament Artiom, “com a infraestru­ctura militar, un objectiu”, segons un comunicat del Ministeri de Defensa. Aquesta ubicació explicaria aquest tercer atac al mateix barri, al nord-oest de la capital, on funcionava la fàbrica, fundada al segle XIX i que elabora míssils aire-aire i anticarros de combat.

El cap de setmana marca un punt favorable a la campanya russa, per això ahir el ministre de Defensa, el general Serguei Xoigú, va fer la seva primera visita d’inspecció al contingent militar desplegat a Ucraïna, sense facilitar el lloc triat, una visita altament simbòlica complement­ada amb la imposició de medalles d’Heroi de Rússia i ordres al valor militar.

La presa dissabte de la ciutat de Sievierodo­netsk, la capital de facto ucraïnesa de Luhansk, que amb la província de Donetsk formen la regió del Donbass. La conquesta eleva les possibilit­ats russes d’assegurars­e el Donbass, l’“alliberame­nt” del qual podria permetre al president Vladímir Putin donar per complerta l’“operació militar especial” a Ucraïna, una hipòtesi que, ara com ara, no és suficient per a la represa de les negociacio­ns diplomàtiq­ues.

La maquinària bèl·lica russa recobra impuls i ahir altres míssils van impactar a la ciutat de Txerkassi, al centre d’Ucraïna, una zona que no havia patit cap atac en tota la contesa.c

 ?? SERGEI SUPINSKY / AFP ?? Equips de rescat traslladen els superviven­ts d’un dels dos edificis atacats a Kíiv
SERGEI SUPINSKY / AFP Equips de rescat traslladen els superviven­ts d’un dels dos edificis atacats a Kíiv

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain